Sastojci:
- 250 g brašno
- 50 g griza
- 1-2 kašičice soli
- ½ kockice kvasca,
- kašičica šećera
- 60 g zelenih maslinki bez koštica
- čen belog luka
- 0,6 dl maslinovog ulja
- kašičica origana
- 400-500 g kuvanog krompira
- 80 g rikote, 4 kašike rendanog parmezana
- krupna morska so
- brašno i griz za radnu površinu
- origano za ukras
Priprema:
U posudi promešajte brašno, griz i so. U sredini napravite udubljenje, stavite izdrobljen kvasac, pa dodajte šećer i 1-2 kašike mlake vode. Pokrijte posudu i ostavite oko 15 minuta na toplom da nadođe. Sipajte oko 1,2 dl mlake vode i zamesite glatko testo. Napravite loptu, pokrijte ponovo i ostavite 45 minuta da testo naraste. Iseckajte sitno masline.
Oljuštite beli luk, izgnječite ga i propržite na ulju. Umešajte origano i sklonite sa vatre. Oljuštite kuvani krompir i uzduž isecite na tanke ploške. Rernu zagrejte na 200°C. Obložite dva pleha papirom za pečenje. Testo podelite na dva dela i oklagijom istanjite na dva kruga. Stavite ih na plehove i tanko pospite rikota sirom. Odozgo poređajte krompir i pospite maslinke. Poprskajte uljem, pospite parmezanom i pecite u rerni oko 20 minuta. Zatim isprskajte preostalim uljem, pospite morskom solju i garnirajte origanom. Servirajte toplo.
Izvor: Moja lepa bašta
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.