Sastojci (za 4 osobe):

  • 500 g tikvica
  • 3 čena belog luka
  • 2 crvene paprike
  • 400 g ovčijeg sira
  • 300 g jogurta 
  • 3 jaja
  • 50 g pinjola
  • po 2 kašike mirođije, peršuna i nane
  • so, biber 
  • 1/2 kg kora za pitu
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • žumance

Priprema: Tikvice operite, očistite, po dužini ih prepolovite, pa isecite na tanke kolutove. Beli luk oljuštite, iseckajte. Paprike operite, očistite, isecite na rezance. Sir izgnječite viljuškom, umešajte jaja i jogurt, pa u ujednačenu masu umešajte pinjole (jednu kašiku ostavite), tikvice, beli luk, paprike i trave, posolite i pobiberite. Vatrostalnu posudu dobro podmažite. Dno obložite sa dve kore, poprskajte uljem, zatim premažite filom, pa stavite sledeću koru. Tako naizmenično ređajte dok sve sastojke ne potrošite. Pitu završite korom.

Rernu prethodno zagrejte na 200 stepeni. Žumance umutite sa malo ulja, premažite gornju koru. Pospite preostalim pinjolama. Pecite na srednjoj rešetki rerne oko 25-30 minuta dok se lepo ne zapeče i porumeni.

Recepte piše: Marija Jakob