Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Recepti ostalo

Kako da sami napravite bademovo mleko

Autor Spomenka Maric
Autor Spomenka Maric

Mnogi nutricionisti ističu da je bademovo mleko jedno od najzdravijih na svetu. Možete ga napraviti kod kuće i to za veoma kratko vreme. Pogledajte recept...

Izvor: Foto: Profimedia

Bademovo mleko uglavnom morate da napravite sami, jer ga nema u prodaji. Iako je danas bademovo mleko neuobičajeno, tokom Srednjeg veka je često navođeno u receptima, budući da tada kravlje mleko nije bilo lako dostupno i brzo se kvarilo.

Ovde pogledajte recept za ukusne mafine sa bademom i kupinama.

Ukus bademovog mleka je predivno blag, malo je ređe nego sojino i kravlje mleko, ali zato ima finu aromu svežeg marcipana. Na isti način kao i bademovo, moguće je pripremiti i mleko od sirovih lešnika, sirovog semena suncokreta ili sirovih indijskih oraha (koji se kod nas nažalost ne prodaju). Mleko od badema trajaće u frižideru 2 dana.

Recept:

Isperite dobro i potopite sirovi badem preko noći, ili na nekoliko sati. Prospite vodu od natapanja i dodajte 3 puta više čiste vode (izvorske ili filterisane). Kod pravljenja mleka od badema, možete i da preskočite natapanje, ali će biti ukusnije ako pustite da bademi omekšaju u vodi pre mlevenja. Osim ovoga, natapanjem se inicira proces klijanja badema, pri čemu se stvaraju veoma korisni enzimi.

Autor: Nikola Pešić, www.zdravirecepti.com

Tagovi

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije