Sastojci:

  • 400 g mlevenog junećeg mesa
  • manja glavica luka
  • 2-3 čena belog luka
  • so, biber, origano
  • 125 g pelata
  • 1 dl belog vina
  • 2 dl goveđeg bujona

Bešamel:

  • 1 l mleka
  • kašika maslaca
  • 2 kašike brašnaprstohvat muskatnog oraščića
  • so, beli biber
  • srednjih tikvica
  • desetak listova bosiljka
  • 100 g rendanog kačkavalja
  • origano
  • komadić pancete (sitno iseckan)
  • 8 listova lazanja

    Priprema:

    Dinstajte junetinu na malo maslinovog ulja. Kad porumeni, dodajte sitno naseckan luk, beli luk, origano i pancetu.

    Promešajte i dinstajte još malo, pa stavite pelat, bujon i belo vino. Kuvajte na laganoj vatri, povremeno promešajte i skinite s vatre kad skoro sva tečnost uvri. Za bešamel na maslacu propržite brašno, dodajte mleko i kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne.

    Isključite vatru, ali ostavite posudu na ringli, posolite i pobiberite, stavite i muskatni oraščić, promešajte i sklonite s vatre. Tikvice isecite na srednje tanke režnjeve i blanširajte ih u slanoj vodi 10-ak minuta. U podmazanu tepsiju slažite red tikvica, posolite i pobiberite, pospite seckan bosiljak, prelijte bešamelom, potom stavite red lazanja, red mesa, pa opet prelijte bešamelom.

    Sad stavite red lazanja, red mesa, prelijte bešamelom, pa sve prekrijte tikvicama, posolite, pobiberite i pospite seckanim bosiljkom. Na kraju složene lazanje pospite rendanim sirom, eventualno i pospite malo origanom.

    Ovde pročitajte kako da očistite organizam i smršate uz pomoć dijete sa tikvicama.

    Recepte piše: Milja Lukić