Sastojci:

Za testo:

  • 4 jaja
  • 150 gr šećera
  • 200 gr brašna tip 400
  • 50 gr gustina
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 kašike ulja 
  • sok jednog limuna

Fil:

  • 500 ml mleka
  • 4 vanil - šećera
  • 3 pune kašike gustina
  • 3 žumanca
  • 5 kašika vode
  • 8 kašika šećera
  • 250 gr. putra 
  • 5 do 6 kašika marmelada od kajsije ili jagode, ribizle,višnje
  • 200 gr. marcipana

Krokant:

  • 250 gr margarina
  • 200 gr šećera
  • 250 gr ovsenih pahuljica

Priprema:

Umutiti penasto jaja sa malo soli i dodati šećer. Mutiti dalje dok masa ne "pobeli". Potom dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo, ulje i sok limuna i sve sjediniti. Sipati smesu u dobro podmazani kalup za kuglof i peći 35 minuta na 175 stepeni. Pečeni kuglof ostaviti desetak minuta u kalupu i potom izručiti. Potpuno ohladiti i potom preseći  triput. 

Fil: 

Prokuvati mleko sa 4 kašike šećera, vanil-šećerom i potom dodati rastvoreni gustin u vodi. Mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i dodati umućena žumanca, potom vratiti na ringlu i kuvati još minut, dva na tihoj vatri. Ohladiti krem. Umutiti penasto puter sa 4 kašike šećera i dodavati kašiku po kašiku fila uz stalno mućenje.

Prvu koru namazati sa marmeladom od kajsije i par kašika puter krema, drugu koru  namazati samo sredinu sa dve kašike marmelade kako bi zalepili rastanjeni marcipan po kori . Rasporediti ravnomerno marcipan i premazati opet puter kremom. Treću koru namazati puter kremom i sa ostatkom krema premazati ceo kuglof. Posuti krokantom.

Krokant:

Otopiti margarin sa šećerom i dodati ovsene pahuljice. Mešati smesu dok ne postane zlatno- žuta i sipati tanko u nauljen pleh. Kad se ohladi, izmrviti grudvice i time posuti venac sa svih strana. 

Ukrasiti sa 100 ml umućene slatke pavlake i 50 gr kandiranih višanja ili višanja iz slatka.

Recept je poslala naša čitateljka Sanja Gostović. Zahvaljujemo joj se i pozivamo vas da ga lajkujete na našoj Fejsbuk stranici, kao i da učestvujete i sami u Lisinom kulinarskom izazovu! Više o njemu, pročitajte ovde.