Sastojci:

4 krompira

4 šargarepe

7 jaja

2 glavice crnog luka

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

2 kašike sirćeta

100 ml hladne vode

300 gr šunke

300 gr kačkavalja

majonez

kisela pavlaka

Skuvati krompir sa ljuskom. Šargarepu oljuštiti i skuvati. Skuvati jaja, vrela ih staviti u vodu s ledom da se lakše oljušte.

Luk iseckati sitno, dodati so, šećer, sirće i vodu, pa promešati da se luk marinira dok se povrće ne skuva i ne ohladi.

Na krupno rende izrendati krompir, pa šargarepu. Ocediti luk. Izrendati šunku, a a kačkavalj rendati na sitnije rende.

Odvojiti žumanca od belanaca. Belanca rendati na krupno rende, a žumanca na sitnije.

Sada na tanjir za posluživanje staviti kalup za tortu (prečnik 24 cm), a u njega postaviti deblju acetatnu foliju i prikačiti je spajalicom).

U kalup obložen folijom ređate sastojke. Prvi red je rendani krompir, rasporedite po dnu tanjira, pa ga ravnomerno pritisnite kašikom ili dnom čaše, posolite i dodajte bibera. Premazati majonezom.

Sledeći red je rendana šunka, pa tanak sloj majoneza, marinirani luk, majonez, zatim rendana šargarepa, koju treba posoliti i pobiberiti, pritisnuti kašikom ili dnom čaše. Premazati majonezom, posuti rendanim kačkavaljem, ovlaš pritisnuti, premazati majonezom. Posuti žumancima, posoliti i pobiberiti, premazati majonezom. Završni sloj su belanca, posoliti i pobiberiti. Premazati majonezom. Dekorišite svežom mirođijom i peršunom, rendanim žumancima. Mirođija ide uz samu ivicu, unutar nje, u obliku kruga, pospite žumanca, u sredinu stavite grančicu mirođije a po njoj pospite žumanca da imitiraju cvet mimoze.

Svaki drugi sloj majoneza (po želji) možete zameniti pavlakom, da dobijete malo blaži ukus.

Ostavite u frižider da se dobro ohladi, pa pred služenje skinite kalup i foliju.

Izvor: Moja kuhinja Tanja