Vojnički pasulj, svadbarski kupus, lovački gulaš... samo su neki od specijaliteta kojima poseban ukus daju velike količine namirnica kao i posvećena priprema, piše Lepa & Srećna.

Isti princip važi i za kafansku kupus salatu koja je uvek nekako lepša, slađa, mekša i saftanija nego ona koju pripremimo kod kuće.

Tajna dobre salate od kupusa samo je delom u količini, a više se krije u činjenici da naseckani (ili narendani) kupus odstoji duže nego kad mi spremamo kod kuće za ručak.

Kuhinjsko osoblje, naime, usitni sam kupus unapred, a ponekad se i začini veća količina.

To daje vremena povrću da otpusti vodu i omekša pod delovanjem soli i sirćeta pa je rezultat super ukusna salata.

Uz par trikova, lako ćete postići isti ukus.

Sastojci:

kupus
so
šećer
jabukovo sirće
maslinovo ulje
biber

Priprema:

Naseckajte kupus što tanje (ili ga narendajte), pa ga ovlaš posolite i lagano izgnječite rukom.

Dodajte na vrh noža šećera pa izmešajte viljuškom i kašikom i, ako je moguće, ostavite salatu da odstoji bar desetak minuta.

Sada prelijte sa malo jabukovog sirćeta i maslinovog ulja pa dobro izmešajte i pobiberite.

Po želji, dodajte i malo peršuna - za dekoraciju!

Napomena: mladi, zeleni kupus treba manje gnječiti i neka kraće stoji, a beli, jesenji kupus treba gnječiti više i ostaviti da duže odstoji.

Izvor: Lepa & Srećna