• Sastojci:
  • 1 kg belog krompira
  • 1 kašika belog brašna
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1/2 kašičice crnog luka u prahu
  • na vrh noža sušenog origana
  • na vrh noža sušene mirođije
  • so i biber
  • ulje za prženje
  • peršun

Priprema:

Operite i oljuštite krompir pa ga prelijte hladnom vodom da ogrezne.

Zagrevajte dok ne provri, pa ostavite da kuva 6-7 minuta.

Ocedite dobro i ostavite da se ohladi.

Sitno izrendajte krompir pa umešajte brašno i začine. Dobro promešajte - masa treba da bude suvkasta ali i da se lako oblikuje.

Oblikujte valjčiće u obliku cilindra i ostavite na pobrašnjenoj dasci dok ne počnete prženje.

Pržite 3 do 4 minuta svaku turu, pazeći da ima dovoljno mesta za okretanje uštipaka.

Vadite na papirni kuhinjski ubrus da se ocede od viška masnoće i poslužite toplo, posuto peršunom.

Preostale uštipke od krompira možete i da zamrzete kad ih ispržite i ohladite. Stavite ih odvojene na tacnu obloženu folijom da se zamrznu pa ih onda prebacite u plastičnu kesicu. Kad želite da ih poslužite, zamrznute ih stavite u vruću rernu petnaestak minuta.

Napomena: možete izostaviti crni luk u prahu, kao i sušene začine. Oni pojačavaju ukus ali nisu neophodni za recept.

Služite uštipke od krompira sa kečapom, majonezom ili tartar sosom. 

Recept: Kika K.

Izvor: Lepa & Srećna