Varijacije ratatuja mogu sadržati i pečene i oljuštene paprike ili seckane šampinjone, piše Lepa & Srećna.

Začini se, takođe, mogu dodati po želji - beli luk ili veća količina peršuna, kao i ljuta papričica.

  • Sastojci:
  • 2 plava patlidžana
  • 2 tikvice
  • 2 paprike
  • 2 paradajza
  • 50ml maslinovog ulja
  • Provansalska mešavina začina:
  • timijan
  • ruzmarin
  • lovorov list
  • majoran
  • žalfija
  • origano
  • Za dodatak:
  • 50 gr parmezana ili
  • 100 gr zrelog kačkavalja po ukusu

Priprema:

Prodinstati luk na malo ulja, pa dodati kockice oljuštenog plavog patlidžana i tikvica. Dinstati petnaestak minuta.

Dodati paprike iseckane na tračice. Dinstati još desetak minuta.

Dodati oljušten paradajz isečen na kockice. Dinstati još desetak minuta.

Posoliti i pobiberiti po ukusu, pa dodati provansalske začine.

Presuti povrće u pleh, dodati ulja po potrebi i peći u rerni još oko petnaest minuta.

Jelo treba da bude puno safta pa ako je potrebno, dodajte i malo soka ili sosa od paradajza.

Pred kraj pečenja pospite po površini parmezanom ili poređajte tanke šnite kačkavalja pa zapecite.

Napomene: ako želite još raznobojnije jelo, jedan patlidžan ostavite s korom. 

Ako želite vegansko jelo ili postite, izbegnite upotrebu kačkavalja.

Izvor: Lepa & Srećna

NAJPOZNATIJA FRANCUSKA JELA