Svadbarski kupus je popularno jelo kako za Srbe tako i za strance koji dođu da posete našu zemlju.

Svadbarski kupus ima dugu tradiciju spremanja u zemljanom loncu, ali ga bez problema možete pripremiti i na šporetu.

  • Sastojci:
  • 2 velike glavice kiselog kupusa
  • 2 svinjska pakpka
  • 1 svinjsko uvo
  • 250 gr dimljene slanine
  • 250 gr suvih rebara
  • oko 1 kg goveđeg mesa
  • 2 velike glavice crnog luka
  • 5 manjih crvenih paprika
  • začini: veza peršuna, list celera, biber i biber u zrnu

Kupus dobro operite, odstranite koren i glavice isecite na sitnije komade. Meso isecite na krupne komade. Luk isecite na sitne kockice, papriku na kolutove. Listove peršuna i celera, takođe, usitnite.

Zatim ređajte u lonac (najbolje bi bilo da imate zemljani): red kupusa, red mesa, red iseckanog povrća, i red svih začina. Postupak ređanja ponavljajte dok vam se ne istroše svi sastojci. Na kraju sve prekrijte listovima kupusa.

Nalijte vodu do pola lonca i stavite sve da se krčka, najpre na jakoj vatri, sok ne proključa, a zatim smanjite na blagu vatru, stavite poklopac na pola lonca i sve krčkajte oko 3 sata.

Izvor: Opanak