Svadbarski kupus je popularno jelo kako za Srbe tako i za strance koji dođu da posete našu zemlju.
Svadbarski kupus ima dugu tradiciju spremanja u zemljanom loncu, ali ga bez problema možete pripremiti i na šporetu.
- Sastojci:
- 2 velike glavice kiselog kupusa
- 2 svinjska pakpka
- 1 svinjsko uvo
- 250 gr dimljene slanine
- 250 gr suvih rebara
- oko 1 kg goveđeg mesa
- 2 velike glavice crnog luka
- 5 manjih crvenih paprika
- začini: veza peršuna, list celera, biber i biber u zrnu
Kupus dobro operite, odstranite koren i glavice isecite na sitnije komade. Meso isecite na krupne komade. Luk isecite na sitne kockice, papriku na kolutove. Listove peršuna i celera, takođe, usitnite.
Zatim ređajte u lonac (najbolje bi bilo da imate zemljani): red kupusa, red mesa, red iseckanog povrća, i red svih začina. Postupak ređanja ponavljajte dok vam se ne istroše svi sastojci. Na kraju sve prekrijte listovima kupusa.
Nalijte vodu do pola lonca i stavite sve da se krčka, najpre na jakoj vatri, sok ne proključa, a zatim smanjite na blagu vatru, stavite poklopac na pola lonca i sve krčkajte oko 3 sata.
Izvor: Opanak
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.