Ako teško ustajete iz kreveta, ili niste ljubitelj kafe, neka vam orijentalna mešavina začina porbudi sva čula. 

U Indiji se čaj pije umesto kafe, a njegov ukus zavisi od kombinacije, roja i količine začina koji se dodaju. Indijci čaj pripremaju tako kuvajući ga sa mlekom, a kombinacije začina koje se koriste u pripremi varijaju od regiona do regiona, od jedne porodice do druge. Mi vam predstavljamo jedan od načina, a vi sami možete dodavati začine po želji i ukusu i otkriti vašu idealnu kombinaciju.

Sastojci (za 4 čaše): 

  • 3 zrna kardamoma
  • 4 karanfilića
  • 5 zrna crnog bibera 
  • komad svežeg đumbira dužine 1 cm 
  • 3 kašičice crnog čaja 
  • 4 kašičice kandiranog šećera
  • malo mleka

Priprema: Kardamom, karanfilić i biber izgnječite u avanu. Đumbir sitno iseckajte. U šerpi skuvajte 700 ml vode sa začinima. Sklonite sa šporeta i ostavite pokriveno 10 minuta. Dodajte crni čaj i kandirani šećer pa ostavite još 5 minuta. Procedite u čajnik pa sipajte u šolje. Po ukusu dodajte malo toplog mleka, to će ublažiti jačinu začina. 

Vreme pripreme: oko 15 minuta.