Uz pikantno jelo od junetine biće vam dovoljan samo lagani prilog - kuvani krompir ili pirinač i blago začinjena salata.
Ako volite aromu crvenog vina, dopašće vam se prva dva jela, dok će treći recept biti idealan za ljubitelje povrća.
Sva tri jela su dobar izbor i za svečani ručak vikendom, a prednost sočnog pečenja je i u tome što se može podgrejati i poslužiti i dan kasnije.
Juneće šnicle u sosu od crvenog vina
Sastojci:
- 500 g junećih šnicli
- 1/2 l supe od povrća
- 3-4 čena belog luka
- nekoliko kiselih crvenih paprika iz tegle
- 3-4 kisela krastavčića
- so, biber
- lovorov list
- biber u zrnu
- ruzmarin
- 2 dl crvenog vina
- kašičica mlevene crvene paprike
- kašičica rena
Priprema: Šnicle dobro istucite, posolite i pobiberite i dinstajte u dubljem tiganju na malo ulja. Podlijte šnicle vodom, dodajte sitno seckanu kiselu papriku i krastavčiće, lovorov list, biber u zrnu, ren i sitno seckan beli luk. Kad voda ispari, sipajte vino, pa dinstajte dok šnicle ne omekšaju u polupoklopljenom tiganju, povremeno dodajući vodu. Pred kraj, sa malo vode razmutite mlevenu crvenu papriku i umešajte u sos. Šnicle možete poslužiti uz pirinač, pire ili kuvani krompir i, na primer, zelenu salatu.
Vreme pripreme: 120 minuta
Pikantna junetina dinstana u crvenom vinu
Sastojci (za 4 osobe):
- 1 luk
- 2 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 1 koren peršuna
- 200 g celera
- 1 kg junećih šnicli
- so, biber
- 3 kašike ulja
- 1 kašika pirea od paradajza
- 400 ml crvenog vina (npr. barola)
- 250 ml goveđe supe
- 2 kašike balzamiko sirćeta
- 10 listića žalfije
Priprema: Oljuštite luk i beli luk i sitno ih iseckajte. Povrće očistite i nasecite na krupnije kocke. Meso operite, prosušite, posolite i pobiberite.
Zagrejte rernu na 170 stepeni. U dubljem tiganju ili šerpi zagrejte dve kašike ulja, pa prodinstajte luk i beli luk. Zatim dodajte povrće i dinstajte još 3-4 minuta. U povrće umešajte pire od paradajza, te pomalo dolivajte vino, puštajući da mala količina ispari pre nego što dolijete novu. Podlijte povrće sa 100 ml supe i balzamikom, sve stavite u tepsiju, pa pecite u rerni oko dva sata uz povremeno okretanje. Nakon toga dodajte žalfiju, podlijte meso ostatkom supe i pecite još petnaestak minuta.
Meso izvadite iz tepsije, a sos od povrća procedite, ponovo zakuvajte i začinite, pa ga poslužite uz meso.
Vreme pripreme: 30 minuta
Junetina u sosu
Sastojci:
- 350 g junećih šnicli
- glavica crnog luka
- 1 veća šargarepa
- 5 kašika koncentrata paradajza
- šoljica pavlake za kuvanje
- so, biber
- kašičica aleve paprike
- kašičica brašna
- 4 kašike ulja
Priprema: Šnicle posolite i pobiberite. U dubljem tiganju na ulju propržite rendane luk i šargarepu, pa dodajte šnicle. Kratko ih pržite s obe strane i dodajte koncentrat paradajza. Nalijte s malo vode (tek da prekrije dno šerpe) i ostavite na umerenoj temperaturi da se dinsta dva sata. Ako koristite ekspres lonac, onda 45 minuta. Kad je gotovo, uključite najjaču vatru i prelijte pavlakom za kuvanje u kojoj ste razmutili brašno i alevu papriku. Izmešajte da se zgusne.
Recepte piše: Marija Jakob
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka