Otkrivamo recept za zdrav domaći sok od jagoda, a poseban je jer ne sadrži konzervans, a količina šećera je gotovo zanemarljiva.

  • Sastojci:
  • 1 kg jagoda
  • 2 l vode
  • 1 limuntus
  • 250 g belog ili smeđeg šećera

Priprema:

Očistiti i oprati 1 kg jagoda.Jagode izmiksati, staviti u šerpu i dodati 2 litra vode, 1 limuntus i 250 g šećera.

Kuvati na umerenoj vatri uz povremeno mešanje dok se šećer ne rastopi. Kada počne da vri, kuvati još pet minuta uz povremeno mešanje da ne iskipi.

Sipati vruć sok u staklene flaše koje su prethodno zagrejane u rerni (da ne bi pukle).

Kada se ohladi, sok se čuva do sedam dana u frižideru, a ukoliko pravite veću količinu, sok sipati kada se ohladi u plastične flaše i čuvati u zamrzivaču.

Izvor: Kuvajuzivo/Stil