Rolat s kafom
Sastojci:
Za koru:
- 3 jajeta
- kašičica kakaa
- 3 kašike oraha
- 2 kašike brašna
- 3 kašike šećera
Za fil:
- 250 g šećera
- 1 žumance
- 2 šoljice jake skuvane kafe
- 250 g margarina
Zagrejte rernu na najjače. Umutite tri belanceta sa tri kašike šećera. Dodajte polako jedno po jedno žumace i kakao. Posebno pomešajte tri kašike oraha i dve kašike brašna, pa i to dodajte u mućena jaja. Lagano pomešajte, sipajte u podmazan pleh i pecite kratko na najjačoj temperaturi, a potom smanjite na 250 stepeni.
Umutite jedno žumance sa šećerom. Dodajte dve šoljice jake crne kafe (bez soca) i to skuvajte na pari. Kad se fil prohladi dodajte penasto umućen margarin.
Ispečenu koru za rolat stavite u vlažnu krpu, nafi lujte ga polovinom krema, urolajte, pa rolat premažite drugom polovinom fila. Možete ga posuti zrncima kafe ili mlevenom kafom.
Torta s kafom i viskijem
Potrebno je:
Za testo:
- 75 g oljuštenih lešnika
- 75 g šećera 6 žumanaca
- 3 belanceta 250 g brašna
- 250 g skrobnog brašna
- 2 kašike kakaa
Za krem:
- 3 jajeta
- 120 g šećera
- 270 g margarina
- šoljica jake kafe
Za glazuru:
- 300 g šećera
- 10 kapi limuna
- 1 čašica kafe
- 1 dl vode
- čašica viskija
Sitno iseckajte lešnike, umutite žumanca sa šećerom, dodajte brašno (i pšenično i skrobno), kakao i sneg od belanaca. Masu sipajte u okrugli kalup za torte i pecite oko 40 minuta na 170 stepeni.
Umutite jaja i šećer, dodajte istopljeni margarin i kafu i pažljivo sjedinite. Stavite fil na tihu vatru i polako mešajte dok se ne zgusne.
Testo isecite na tri sloja, namažite kremom svaku koru. Na tihoj vatri istopite šećer sa malo vode, promešajte i ostavite da se ohladi. Dodajte sok od limuna i rukama umesite neku vrstu lopte. Masu stavite u šerpicu i kuvajte na tihoj vatri, bez vrenja. Na kraju dodajte kafu i viski. Premažite tortu glazurom i ukrasite zrncima kafe.
Puding od kafe
Potrebno je:
- 2 dl jake kafe
- 2 kašičice brašna
- 75 g šećera
- 30 g margarina
- 2 jajeta
- 200 g slatke pavlake
U šerpi umutite omekšali margarin i brašno. Dodajte vruću kafu i sacekajte da provri uz stalno mešanje. Sklonite krem s vatre i dodajte jedno po jedno žumance i šećer. Na kraju dodajte ulupani sneg od belanaca i sve stavite u posudu u kojoj ćete puding kuvati na pari. Sklonite sa vatre posle 15 minuta, sipajte u šoljice, ostavite da se prohladi i stavite u frižider. Pre služenja puding ukrasite zrnom kafe.
Vreme pripreme: 45 minuta
Izvor: Lisa
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka