Rolat s kafom

Sastojci:

Za koru:

  • 3 jajeta
  • kašičica kakaa
  • 3 kašike oraha 
  • 2 kašike brašna 
  • 3 kašike šećera 

Za fil:

  • 250 g šećera
  • 1 žumance
  • 2 šoljice jake skuvane kafe
  • 250 g margarina

Zagrejte rernu na najjače. Umutite tri belanceta sa tri kašike šećera. Dodajte polako jedno po jedno žumace i kakao. Posebno pomešajte tri kašike oraha i dve kašike brašna, pa i to dodajte u mućena jaja. Lagano pomešajte, sipajte u podmazan pleh i pecite kratko na najjačoj temperaturi, a potom smanjite na 250 stepeni.

Umutite jedno žumance sa šećerom. Dodajte dve šoljice jake crne kafe (bez soca) i to skuvajte na pari. Kad se fil prohladi dodajte penasto umućen margarin.

Ispečenu koru za rolat stavite u vlažnu krpu, nafi lujte ga polovinom krema, urolajte, pa rolat premažite drugom polovinom fila. Možete ga posuti zrncima kafe ili mlevenom kafom. 

Torta s kafom i viskijem

Potrebno je:

Za testo:

  • 75 g oljuštenih lešnika 
  • 75 g šećera 6 žumanaca
  • 3 belanceta 250 g brašna
  • 250 g skrobnog brašna
  • 2 kašike kakaa

Za krem:

  • 3 jajeta 
  • 120 g šećera 
  • 270 g margarina
  • šoljica jake kafe

Za glazuru:

  • 300 g šećera
  • 10 kapi limuna
  • 1 čašica kafe
  • 1 dl vode
  • čašica viskija

Sitno iseckajte lešnike, umutite žumanca sa šećerom, dodajte brašno (i pšenično i skrobno), kakao i sneg od belanaca. Masu sipajte u okrugli kalup za torte i pecite oko 40 minuta na 170 stepeni.

Umutite jaja i šećer, dodajte istopljeni margarin i kafu i pažljivo sjedinite. Stavite fil na tihu vatru i polako mešajte dok se ne zgusne.

Testo isecite na tri sloja, namažite kremom svaku koru. Na tihoj vatri istopite šećer sa malo vode, promešajte i ostavite da se ohladi. Dodajte sok od limuna i rukama umesite neku vrstu lopte. Masu stavite u šerpicu i kuvajte na tihoj vatri, bez vrenja. Na kraju dodajte kafu i viski. Premažite tortu glazurom i ukrasite zrncima kafe. 

Puding od kafe

Potrebno je:

  • 2 dl jake kafe
  • 2 kašičice brašna
  • 75 g šećera
  • 30 g margarina
  • 2 jajeta
  • 200 g slatke pavlake

U šerpi umutite omekšali margarin i brašno. Dodajte vruću kafu i sacekajte da provri uz stalno mešanje. Sklonite krem s vatre i dodajte jedno po jedno žumance i šećer. Na kraju dodajte ulupani sneg od belanaca i sve stavite u posudu u kojoj ćete puding kuvati na pari. Sklonite sa vatre posle 15 minuta, sipajte u šoljice, ostavite da se prohladi i stavite u frižider. Pre služenja puding ukrasite zrnom kafe.

Vreme pripreme: 45 minuta

Izvor: Lisa