Sastojci (za 10 parčića):
Za testo:
- 250 g brašna
- 125 g putera
- 1 dl piva
Za fil:
- 5 velikih jabuka
- kašika soka od limuna
- 30 g putera
- 2 kašike šećera u prahu
- šaka osušenih brusnica
- 2 kašike marmelade od kajsija
- 2 kašike kajsijevače
- kašičica cimeta
Priprema
Natrite brašno i hladan puter nasečen na kockice. Sipajte pivo i zamesite glatko testo. Razvaljajte ga na debljinu od oko pola centrimetra, premestite na papir za pečenje i obložite okrugli pleh za kolače. Uklonite višak testa i oblikujte ivicu, pa pleh stavite u frižider na dvadesetak minuta.
Operite jabuke i nasecite na tanke kriške. Pokapajte ih sokom od limuna, a zatim poređajte preko testa jednu preko druge. Pospite šećerom, cimetom i komadićima putera.
Pecite kolač u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 10 minuta. Zatim ga pospite sušenim brusnicama i pecite još desetak minuta.
U šerpici zagrejte marmeladu i rakiju od kajsije i time premažite još vruć kolač.
Vreme pripreme: 1 sat
Recepte piše: Marija Jakob
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.