Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kolači i torte

Bogati kolač s jabukama i cimetom

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Cimet, aromatični crveni prah, začin je bez kojeg ne mogu da se zamisle mnoge ukusne poslastice. Uz njega, ovaj kolač čine posebnim i specijalni dodaci sušenog i kuvanog voća... i još jedan, tajni sastojak!

Izvor: Foto: Shutterstock

Sastojci (za 10 parčića):

Za testo:

  • 250 g brašna
  • 125 g putera
  • 1 dl piva

Za fil:

  • 5 velikih jabuka
  • kašika soka od limuna
  • 30 g putera
  • 2 kašike šećera u prahu
  • šaka osušenih brusnica
  • 2 kašike marmelade od kajsija
  • 2 kašike kajsijevače
  • kašičica cimeta

Priprema

Natrite brašno i hladan puter nasečen na kockice. Sipajte pivo i zamesite glatko testo. Razvaljajte ga na debljinu od oko pola centrimetra, premestite na papir za pečenje i obložite okrugli pleh za kolače. Uklonite višak testa i oblikujte ivicu, pa pleh stavite u frižider na dvadesetak minuta.

Operite jabuke i nasecite na tanke kriške. Pokapajte ih sokom od limuna, a zatim poređajte preko testa jednu preko druge. Pospite šećerom, cimetom i komadićima putera.

Pecite kolač u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 10 minuta. Zatim ga pospite sušenim brusnicama i pecite još desetak minuta.

U šerpici zagrejte marmeladu i rakiju od kajsije i time premažite još vruć kolač.

Vreme pripreme: 1 sat

Recepte piše: Marija Jakob

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije