Sastojci za 6 tortica:

  • 250 g amaretina (italijanskog keksa od badema)
  • 400 g svežeg sira
  • sok i rendana kora 
  • 1/2 neprskanog limuna
  • 2 kašičice gustina
  • 50 g šećera
  • 2 jajeta
  • 150 g kisele pavlake (20 % m. m.)
  • 100 g neke crvene marmelade (od jagoda ili brusnica)

Kalorije: 600
Vreme pripreme: 55 minuta

Priprema:
Pleh pokrijte masnim papirom pa naslažite kolutove za desert (ø 10 cm, visina 6 cm) ili ih sami napravite od nekoliko slojeva aluminijumske folije. Amaretine stavite u plastičnu kesicu za zamrzivač pa smrvite oklagijom i rasporedite po dnu pripremljenih kalupića. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Izmiksujte svež sir, šećer i limunovu koru pa postepeno umešajte u to gustin, sok od limuna, jaja i pavlaku.

Miksujte dok ne nastane gust krem. Razmažite po kalupićima, a temperaturu u rerni smanjite na 160 stepeni. Stavite pleh odmah u rernu i pecite oko 25 minuta. Isključite rernu, otvorite vrata pa ostavite da se kolačići tako hlade oko 30 minuta. Onda ih izvadite i ostavite da se ohlade na vazduhu. Kad se ohlade, pažljivo ih maknite s papira, stavite na desertne tanjiriće i preko noći držite u frižideru. U marmeladu umešajte 50 ml vode, zagrejte i poprskajte kolačiće, i odmah ih iznesite na sto.

Marija Jakob