• Sastojci:
  • 1 l mleka
  • 8 jaja
  • 300 gr šećera
  • 200 gr brašna
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1 pakovanje lisnatog testa
  • 750 ml pavlake za šlag
  • 2 kašike prah šećera

Priprema: 

Ugrejte rernu na 180C stepeni. 

Pospite brašnom radnu površinu.

Rastanjite oklagijom lisnato testo i svaki komad stavite na peki-papir pa pecite u plehu desetak minuta. 

Ostavite da se ohladi.

Odvojte žumanca i belanca. Umutite penasto belanca sa šećerom.
Dodajte brašno i vanilu, pa sipajte jednu šolju 250 ml mleka i umutite u ujednačnenu masu. 

U šerpi zagrejte ostatak mleka da provri, smanjite vatru i sipajte polako umućena žumanca. 

Mešajte dok se ne zgusne.

Ulupajte mikserom belanca u čvrst sneg. Umešajte sneg u kuvani krem i polako žicom izmešajte. 

U dublji pleh stavite pečeno lisnato testo pa sipajte krem i ostavite u frižider da se stegne.

Umutite pavlaku za šlag sa prah šećerom. Sipajte šlag preko krema i vratite da se hladi.

Drugi komad pečenog lisnatog testa isecite na kvadrate oštrim nožem i njih složite preko šlaga.

Pred serviranje, pospite prah-šećerom.

Izvor: Lepa&Srećna

KREMASTI KOLAČI