• Sastojci:
  • 100 gr crne čokolade
  • 250 gr šećera
  • 200 gr putera
  • 100 ml meda
  • 2 jajeta
  • 200 gr brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašika kakao praha
  • 250 ml vruće vode
  • Za glazuru:
  • 60 ml vode
  • 100 ml meda
  • 150 gr crne čokolade
  • 50 gr prah-šećera

Priprema:

Za početak, svi sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi.

Otopite čokoladu za tortu u većoj posudi. 

Ugrejte rernu na 160C stepeni i pripremite podmazan kalup za tortu pa ubacite i peki-papir u njega.

Umutite šećer s puterom, pa dodajte med. Kad se sve sjedini, dodajte jedno  po jedno jaje i za svakim po jednu kašiku brašna. 

Sad dodajte otopljenu čokoladu, pa ostatak brašna i sodu bikarbonu. 

Dodajte i prosejan kakao prah.

Na kraju, sipajte i vrelu vodu.

Dobro umućeno testo sipajte u kalup i pecite oko sat i po. Posle prvih 45 minuta proverite kako izgleda testo, ako je potrebno, prekrijte ga folijom i zatim pazite na svakih desetak minut ad ane pregori.

Ostavite da se dobro ohladi na žici.

Za glazuru, ugrejte vodu i med, pa skinite sa vatre i dodajte izlomljenu čokoladu pa dobro umutite. Na kraju dodajte prosejan prah šećer. 

Da biste glazirali tortu, pokrijte tacnu delovima peki-papira koje ćete kasnije moći lako da izvučete a da tacna ostane čista. 

Tekst: Lepa&Srećna

NAJLEPŠE ČOKOLADNE TORTE