Nugat čokoladna torta sa voćem i rumom 

  • Sastojci: 
  • Patišpanj: 
  • 30 g iseckanih lešnika 
  • 40 g gorke čokolade 
  • 4 jajeta 
  • 120 g šećera 
  • 100 g brašna 
  • kašičica praška za pecivo 
  • I još: 
  • 500 g višanja u rumu (iz tegle) 
  • 200 g gorke čokolade 
  • 250 g nugata 
  • 5 listova želatina 
  • 3 jajeta 
  • 2 kašike ruma 
  • 500 g slatke pavlake 
  • 150 g džema od šljiva 

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kalup za torte sa prstenom obložite papirom za pečenje. Lešnike propržite u tiganju bez ulja. Velikim nožem isecite čokoladu. Jaja i šećer mutite deset minuta dok masa ne postane penasta. Lešnik, brašno, prašak za pecivo i komade čokolade umešajte u masu. Testo sipajte u kalup i pecite 25–30 minuta. Testo ohladite i presecite na pola.

Ocedite voće, sačuvajte tečnost. Iseckajte čokoladu i nugat i rastopite na pari. Rastopite u hladnoj vodi želatin. Na pari umutite jaja i kašiku hladne vode. Zagrejte rum, dodajte mu komadiće želatina i mešajte dok se ne rastope. Pomešajte želatin, krem od jaja i mešavinu čokolade i nugata. Ostavite da se masa ohladi. Čvrsto ulupajte slatku pavlaku i umešajte je u pripremljenu masu. Poklopljeno hladite u frižideru još tri sata. 

Koru presecite na pola. Pomešajte džem od šljiva sa 2–3 kašike soka od višanja. Premažite time koru. Dve petine nugat-mase i voća stavite na koru. Preko položite drugu koru, dobro pritisnite i ostavite da se ohladi oko dva sata. 

Tortu izvadite iz kalupa i premažite je s dve petine krema. Ostavite da se ohladi oko 1 sat. Od ostatka krema špricem napravite tufnice i po njima poređajte voće. Po želji ukrasite komadićima čokolade i šećerom u prahu.

Torta sa čokoladom i voćem 

  • Sastojci: 
  • Patišpanj: 
  • 5 jaja 
  • 125 g šećera 
  • prstohvat soli 
  • 125 g brašna 
  • 3 kašike kakaa 
  • 1/2 kašičice praška za pecivo. 
  • I još:
  • 4 kruške 
  • 150 ml belog vina 
  • 3 kašike limunovog soka 
  • čaša (425 ml) smrznutih brusnica 
  • kesica crvenog preliva za torte 
  • 400 g slatke pavlake 
  • kašika meda 
  • 1,5 kesica krem fiksa (učvršćivač za pavlaku) 

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Podmažite okrugli kalup za kolače. Odvojte belanca i žumanca. Belanca umutite u čvrst sneg, dodajte šećer i so. Dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo, pa jedno po jedno žumance. Sipajte testo u kalup i pecite 40-45 minuta. Ohladite i presecite patišpanj tako da dobijete dve kore. 

Očistite kruške i isecite ih na kriške, pa ih kratko kuvajte u vinu, medu i limunovom soku. Skinite sa ringle i ostavite da se ohladi. 

Izvadite koru iz kalupa. Brusnice ocedite, sakupite sok i dopunite vodom da bude 250 ml i zgusnite crvenim prelivom za torte. Zatim zajedno sa kruškama masom premažite kore.

Ostavite da se ohladi 30 min. Čvrsto ulupajte slatku pavlaku sa kremfi ksom. Premažite kore pavlakom, stavite jednu koru preko druge. Tortu ukrasite šlagom i ostavite da se ohladi oko sat vremena. Ukrasite listićima čokolade i brusnicama. 

Recepte piše Dragana Gojković

Čokoladna torta sa mlevenim bademima 

  • Sastojci: 
  • 70 g gorke čokolade 
  • 2 jajeta 
  • 75 g putera 
  • 75 g šećera 
  • 35 g brašna 
  • 1/2 kašičice praška za pecivo 
  • 40 g mlevenih badema 
  • Fil: 
  • 250 g gorke čokolade 
  • 200 g slatke pavlake 
  • 90 g omekšalog putera 

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Izlomite čokoladu. Razdvojte žumanca i belanca. Čokoladu, puter i šećer penasto umutite u sudu iznad vrele vode. Dodajte žumanca u čokladu i puter. Umutite belanca.

Spojite sa čokoladom, dodajte brašno, prašak za pecivo i mlevene bademe. Podmažite kalup sa prstenom za pečenje kolača, sipajte smesu i pecite je oko pola sata. 

Izlomite čokoladu za fil, istopite je i pomešajte sa slatkom pavlakom. Dodajte puter u fi l i mutite dok ne postane vazdušast.

Koru za tortu presecite na tri dela, pa ih naizmenično fi lujte. Ukrasite listićima čokolade i prepolovljenim kumkvatom ili nekim drugim voćem. 

Recepte piše: Marija Jakob