- Sastojci:
- 13 jaja
- 380 g šećera
- 160 g čokolade
- 180 g butera
- 150 g brašna
- 40 g badema
- 1 limun
- 4 kašike mleka
- 1 kašika vanile
Za žuti deo: 6 žumanaca umutiti sa 180 g šećera, struganom korom i sokom od jednog limuna, dodati 120 g brašna i na kraju sneg od 6 belanaca. Peći tortu u pravougaonom plehu, pa kad se ohladi preseći je vodoravno na dva dela.
Za tamni deo: 3 žumanceta umutiti sa 60 g šećera. Dodati 40 g omekšale čokolade, 40 g oljuštenih i samlevenih badema, 30 g brašna, pa umešati sneg od 3 belanceta. Peći u plehu iste veličine kao za žuti deo. Ohladiti tortu i preseći je na dva dela vodoravno.
Nadev: 4 žumanceta, 4 kašike mleka, 140 g šećera, kašiku vanilin šećera izmešati, staviti na štednjak da se kuva. Neprestano mešati dok se ne zgusne. Dodati 120 g otopljene čokolade, pa skinuti sa štednjaka i ostaviti da se prohladi. Penasto umutiti 180 g butera, sastaviti s kremom i nadevati tortu na sledeći način: jedan list žute kore i jedan list tamne kore ostaviti ucelo, a ostala dva lista (žuti i crni) iseći u trake široke 4 cm.
Premazati kremom žutu koru, pa preko nje ređati trake žutog i crnog testa, naizmenično, tako da cela površina dobije izgled šahovske table kada svi kvadrati budu poređani. Ponovo premazati kremom, pa poklopiti ostavljenom crnom korom. Kremom koji je preostao, premazati tortu spolja, posuti je sitno struganom čokoladom, a sa strane samlevenim bademom. Možete ukrasiti po želji - kandiranim voćem ili pralinama.
Izvor: Recepti
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka