Sastojci:

  • 1,5 l sitnije sečenog starog hleba
  • 3 jaja
  • 8 do 10 sitno iseckanih karamel bombona
  • 1 veća jabuka, iseckana na sitne kockice
  • 375 ml do 400 ml mleka
  • 1 kašičica vanile
  • 80 g šećera
  • 2 do 3 kašike putera

Za posipanje: prah šećer, javorov sirup

Priprema:  U veću zdelu umutiti jaja, šećer, vanilu i mleko i ostaviti na stranu. Uzeti posudu zapremine od pola litra i u nju stavljati kockice hleba, koje ste isekli oštrim nožem, koricu ne morate da skidate.

Te kockice iz posude sipajte u drugu zdelu jer ako ih stavite u zdelu sa mlekom, one prve, koje ćete dodati natopiće vam se previše sa mlekom.

Kad završite sa svim isečenim hlebom, ostavite na stranu.

Ako nemate sitne karamelice, onda uzmite obične karamel bombone i iseckaje ih što sitnije možete. Jabuku oljuštiti ali ne celu, nego tu i tamo i ostaviti kožicu po malo. Očistiti je i  iseći na manje kockice.

Sada sipati kockice hleba, iseckanu jabuku i karamele u mleko i spatulom sve dobro sjedinite da hleb upije mleko, ako kojim slučajem ima previše hleba, jer sve vrste hleba ne upijaju isto, dodajte još vrlo malo mleka ili obrnuto, previše mleka, dodajte još malo iseckanog starog hleba.

Pudding / kolač možete peći u mini kalupima, remekinima ili u pekaču. Veoma je važno da se kalup ili remekini dobro podmažu puterom i u svaki kalupić sipati po još malo putera na dno, jer se ovo dosta lepi.

Sipati masu do trećine kalupa. Prethodno uključite rernu da se greje na 175°C i peći ovako pripremljen puding / kolač oko 20 do 25 minuta ili dok vam blago ne porumeni odozgore.

Izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi. Ohlađene izvaditi vrlo pažljivo iz kalupa, ako su remekini, samo preći nožem oko ivice i okrenuti na tanjir.

Poslužiti posute prah šećerom, ili napravite glazuru od prah šećera i malo mleka i preliti preko. Umesto toga možete da koristite i javorov sirup, koji se super slaže sa ovom poslasticom.

Idealno uz šolju mleka ili čaja.

Izvor: Pomoravka