Ovaj savet domaćice neće baš tako često deliti sa prijateljicama - tajna dobrog majoneza!
Domaći majonez pravi se obično po dobro čuvanom receptu koji se prenosi generacijama, piše Lepa & Srećna.
Osnovu čini 1 jaje i sok od limuna koji se mute uz lagano dodavanje ulja u tankom mlazu - oko četvrt litra na jedno jaje. Od začina, stavi se so, biber, a po ukusu i senf.
Međutim, svi koji vole kupovni majonez primećuju razliku i nešto im nedostaje! Tri trika mogu da pomognu: umesto limuna, dodajte jabukovo ili pirinčano sirće, a umesto soli natrijum-glutaminat (bezbedan ako se koristi u minimalnim količinama). Na kraju, da biste dobili vrhunski majonez, umesto celih jaja koristite samo žumanca.
Ruska salata biće nezaboravna sa ovim majonezom, a možete ga koristiti i za druga jela, sendviče i salate.
PROČITAJTE JOŠ:
ZAPEČENI KROMPIR U RERNI (RECEPT)
NAJBOLJI PEČENI KROMPIR U RERNI SVIH VREMENA (RECEPT)
KROMPIR U RERNI U KALUPU ZA PROJICE
Novi recept za krompir salatu: deluks krompir salata
Sastojci:
- 1 kg mladih krompirića (ili zimi, običnog krompira)
- 100 gr slanine (u danima posta zamenite slaninu sa 50 gr oraha, dobićete pravi specijalitet)
- 2 srednje šargarepe
- 100 gr luka
- 50 gr šećera
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica senfa
- 50 ml jabukovog sirćeta
- 25 ml vode
- seckan list od celera i peršuna
Priprema: Skuvajte krompir u slanoj vodi i oljuštite ga. Ako pripremate običan krompir, isecite ga na kriške. Iseckajte slaninu na kockice i propržite na tiganju da bude hrskava. Ohladite je na kuhinjskom papiru, a masnoću procedite i u njoj propržite luk da omekša.
U činiji izmešajte šećer, brašno, so, senf, sirće i vodu pa sipajte u tiganj s lukom. Pustite da provri i kuvajte na tihoj vatri nekoliko minuta dok ne preliv ne zgusne. Izmešajte s barenim krompirom i narendanom šargarepom. Doterajte ukus začinima, pospite peršunom, celerom i kockicama slanine. Služite toplo.
Izvor: Lisa