Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČOKOLADNA TORTA BEZ JAJA, MLEKA I ORAŠASTIH PLODOVA: savršena poslastica za sve koji su alergični na ove namirnice (RECEPT)

Ova torta je odlična za one koji su alergični ili na bilo koji način ne podnose mleko, jaja ili orašaste plodove.

  Izvor: Foto: Profimedia
  • Sastojci:
  • Patišpanj:
  • 100 g kakao praha
  • 300 g oštrog brašna
  • 325 g mekog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 350 g šećera
  • 150 ml biljnog ulja
  • 375 ml sojinog (ili priničanog ili kokosovog) mleka
  • 150 ml tople vode
  • tečnost iz 1 konzerve leblebija
  • Čokoladni krem:
  • 650 ml sojinog (ili pirinčanog ili kokosovog) mleka
  • 150 g šećera
  • 90 g skrobnog brašna
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 200 g tamne čokolade
  • 100 ml pirinčane pavlake za šlag
  • Krem za ukrašavanje
  • 250 g margarina za krem
  • 450 g šećera u prahu
  • gusti deo kokosovog mleka iz konzerve
  • Sirup:
  • 3 kašika šećera
  • 3 kašike vode
  • Čokoladna glazura:
  • 40 g tamne čokolade
  • 1 kašičica biljnog ulja

Priprema:

Patišpanj:

Kalup za tortu premažite margarinom i donji deo obložite papirom za pečenje, a rernu zagrejte na 180°C. Konzervu leblebija dobro ohladite, zatim iz nje iscedite tečnost i tu tečnost izmiksajte mikserom dok ne postignete gusti, pravi sneg, poput onoga kad miksate belance. Suve sastojke i mokre sastojke torte pomešajte posebno, zatim ih sjedinite uz kratko mešanje mutilicom ili mikserom i na kraju lagano, špatulom, umešajte sneg od leblebija. Najbolje je da ga dodajete malo po malo kako bi izašlo što manje vazduha.

Pecite u kalupu oko 30-35 min, pazite da se ne presuši (već nakon 25 min počnite proveravati). Patišpanj je gotov kad po vrhu malo popuca, a čačkalica koju ste uboli u sredinu izađe čista. Patišpanj je dosta krt (jer nema jaja) zato ga ostavite u kalupu da se ohladi, a zatim pažljivo dalje s njim. Ohladite ga potpuno pre sečenja. Zatim poravnajte gornju površinu ako treba i presecite ga pažljivo na tri jednaka dela (dakle, dva puta sečete). Kad prebacujete kore, obavezno to činite pomoću nekih lopatica jer, patišpanj dosta puca pa da vam se ne raspadne.

Čokoladni krem:

Mleko, šećer, vanilu i skrobno brašno pomešajte i kuvajte na laganoj vatri dok krem ne provri i postane gust poput pudinga, uz često mešanje da se ne zalepi. Skinite s vatre i dodajte seckanu čokoladu i mešajte dok se sve ne otopi. Krem odmah prekrijte providnom folijom (direktno na površinu krema), da se ne uhvati korica. Ohladite do kraja. Hladan krem izmiksajte pa u njega umešajte prethodno umućenu pavlaku od pirinča, soje ili kokosa, koje već imate. Ponovno malo ohladite.

Krem za ukrašavanje:

Koristite margarin za krem jer ima nešto viši udeo masnoće od običnog pa je stabilniji. Omekšan na sobnoj temperaturi miksajte 4-5 minuta na najvećoj brzini, zatim u 3 navrata dodajte šećer u prahu i miksajte dok smesa ne postane bela i penasta, oko 7-8 minuta. U međuvremenu, limenku kokosovog mleka otvorite i izdvojite tvrđi, gusti deo mleka, bez tečnosti. Taj deo takođe malo izmiksajte posebno, da postane poput umućene pavlake, pa ga dodajte u margarin. Sve zajedno miksajte dok krem ne postane stvarno pahuljasto lagan i skroz beo, treba tome još bar 5 min nakon dodavanja kokosa. Krem možete odmah koristiti ili spremiti u frižider - tamo će se stvrdnuti stoga ga pre korišćenja izvadite, malo pustite da omekša pa ponovno izmiksajte.

Povezane vesti

Sirup:

Šećer i vodu kratko prokuvajte na jakoj vatri dok tečnost ne postane sirupasta, oko 3-4 min.

Na sledećoj strani pročitajte kako se filuje torta!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije