Sastojci:
Za patišpanj:
- 250 grama brašna (glatkog)
- 2 jaja
- 2-3 kašike kakaa u prahu
- 115 grama margarina
- 300 grama šećera (zadnji put isprobano sa oko 250 grama, nije bilo promene u patišpanju tako da, može i manje šećera ako smatrate da je 300 grama previše)
- 1 vrećica vanilin šećera ili 1 kašika ekstrakta od vanile
- 240 ml nemasnog jogurta
- pola kašičice soli
- 1 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičice belog sirćeta
- 3 kašike (velike) ekstrakta od jagode (može i crvena jestiva boja za kolače, ali ja volim da koristim ekstrakt jagode jer osim boje, patišpanju daje i fini ukus i miris jagode. Slobodno dodajte i više ekstrakta za crveniju boju, da torta ipak bude crvena, a ne roze).
Priprema:
U jednoj plastičnoj posudi pomešajte brašno, kakao i so. U drugoj posudi promešajte jogurt i ekstrakt jagode dok ne postignete željenu boju (slobodno dodajte više boje). U trećoj posudi mikserom izmiksajte margarin narezan na sitnije komadiće ili sastrugan. Kada smesa postane kremasta, izmiksajte je sa šećerom i vanilin šećerom dok se sve lepo ne stopi i postane kremasto.
Dodajte dva jaja. Nastavite da mešate mikserom. Kada smesa postane jednolična, polako joj dodajte sadržaje prve i druge činije i dobro izmiksajte. U šoljicu stavite sodu bikarbonu pa je prelijte sirćetom i pustite da zapeni. Dodajte je u smesu za patišpanj, pa izmešajte.
Smesu pokušajte da podelite na dva identična dela pre pečenja. Torta bi trebala da ima 4 ‘sprata’, dakle, najbolje je ispeći dva patišpanja i svaki od njih jednom iseči. Oprezno s tim – ovaj patišpanj nakon pečenja bude dosta lepljiv pa ga je teže rezati, zato savetujem da ne pečete sve odjednom.
Pecite na 180 stepeni oko 25-30 minuta (ili dok čačkalica ne izađe čista kada je ubodete u sredinu patišpanja). Nakon što se patišpanj malo ohladi, stavite ga u zamrzivač na oko sat vremena. Kada se malo ohladi i delimično zamrzne, biće ih lakše iseći. Isecite patišpanj tako da dobijete četiri približno jednaka dela.
PROČITAJTE JOŠ: Ludi kolač: čokoladni slatkiš bez jaja, mleka i putera (BRZI RECEPT + CRAZY CAKE + VIDEO)
Za krem:
- 360 ml slatke pavlake za šlag
- 460 – 500 g maskarponea (možete staviti pola maskarponea, a pola svežeg sira. Ja uvek radim samo sa maskarponeom jer želim kremasti i manje "sirast" ukus).
- 1 kašičica vanilin šećera ili kašičica ekstrakta od vanile
- 115 g šećera u prahu
Priprema: U jednoj posudi izmiksajte pavlaku za šlag dok ne dobijete čvrst šlag. U drugoj posudi izmiksajte maskarpone, vanilin šećer i šećer u prahu. Kada dobijete jednoličnu smesu, postupno joj dodajte šlag i opet sve zajedno izmiksajte. Dobićete izdašnu količinu krema koja je dovoljna i za između patišpanja, i za premaz na vrhu i oko torte. Tortu možete ukrasiti svežim jagodama. Odlično se slažu uz ukus ekstrakta jagode u patišpanj, a svi znamo koliko je dobra kombinacija jagoda i šlaga!
Savet: Ako nema jagoda, tortu ukrasite kokosom ili kupljenim ružicama za kolače.
Tekst: Tihana Lohinski
Izvor: Gastro.hr
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka