Sastojci:
- 4 jajeta
- 300 g šećera
- 100 g mlevenih oraha
- 200 g brašna
- rendana kora 1 limuna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 10 kašika vode
Fil:
- 150 g šećera u prahu
- 150 g maslaca
- 3 kašike skroba
- 3 štangle čokolade
- sok od 2 pomorandže
- 1/2 l mleka
Priprema:
Umutite mikserom 4 žumanceta, dodajte šećer i mutite sve dok ne dobijete penastu smesu. Dodajte 10 kašika vode, jednu po jednu. Zatim smanjite brzinu pa postepeno dodajte prvo brašno pomešano s praškom za pecivo, mlevene orahe i izrendanu koru od limuna. Na kraju dodajte 4 belanceta koja ste prethodno umutili u čvrst sneg. Kalup za tortu podmažite uljem i pospite brašnom, pa sipajte umućenu smesu. Pecite na umerenoj temperaturi oko pola sata.
Za fil prvo pripremite skrob tako što ćete 3 kašike sipati u 1/2 litra mleka i kuvati dok ne proključa. Zatim dodajte čokoladu, ostavite da ključa još 2-3 minuta, skinite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi. Umutite penasto maslac sa šećerom u prahu.
Polako dodajte skuvani skrob, kašiku po kašiku. Ispečenu i ohlađenu koru presecite na pola tako da dobijete dve kore. Na tanjir za tortu stavite jednu koru, poprskajte je sokom od pomorandže i filujte. Preko stavite drugu koru, poprskajte je sokom od druge pomorandže pa filujte tortu odozgo i sa strane. Na kraju izrendajte čokoladu preko torte.
Izvor: Lisa
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka