Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TORTA "GREŠNICA" OD JAGODA I ČOKOLADE: penasta torta koja ukusom podseća na kup od sladoleda (RECEPT)

Delikatna, sočna, penasta torta, koja dobro rashlađena podseća na kup od sladoleda sa aromom jagoda...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za čokoladni biskvit:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 70 g maslaca
  • 70 g čokolade
  • 60 ml mleka
  • 60 ml vrele  vode
  • 1 kašičica arome vanile
  • 200 g oštrog brašna
  • 40 g gorkog kakaa
  • 2 žličice praška za pecivo + prstohvat sode i soli

Za sirup za natapanje biskvita:

  • 150 ml mleka
  • 150 ml (+/-) pinja kolada krem likera 

Za fil od jagoda s maslacem:

  • 700 ml pirea od jagoda
  • 70 g skrobnog brašna
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica arome vanile
  • 70 g maslaca

Za krem od kokosa i vanile:

  • 500 ml kokosovog mleka
  • 100 ml pinja kolada krem likera
  • 4 kom žumanca
  • 90 g skrobnog brašna
  • 100 g šećera
  • 1 šlag od vanile + 100 ml mleka

Prvo kuvamo krem: razmutiti skrobno brašno sa šećerom u pinja koladi, dodajemo penasto umućena žumanca.

Ugrejte kokosovo mleko (litar vode i 250g kokosovog brašna daje 900ml predivnog gustog mleka) i zakuvajte gust krem, prebaciti u posudu za hlađenje, prekriti površinu krema prozirnom folijom.

Dok se krem hladi, mutimo biskvit: žumanca umutiti penasto sa šećerom, umešati istopljeni maslac sa čokoladom, dodati mleko i vrelu vodu… Umešati preostale sastojke i sneg od belanaca. Lim za tortu (24cm) obložiti papirom za pečenje, naliti smesu.

Peći na 175*C, napraviti test čačkalicom. Ohlađeni biskvit prerezati na 3 jednake kore (odsecite gornji tvrdi deo).

Na laganoj vatri ugrejte pire od jagoda (u manjem delu razmutiti skrobno brašno sa šećerom i vanilom), zakuvajte krem i umešajte maslac. Donji deo biskvita staviti na pleh, postaviti obruč, natopiti ga mešavinom mleka i pinja kolade i premazati toplim filom od jagoda. Staviti u zamrzivač na kratko da očvrsne, premazati kremom od kokosa i vanile u koju ste umutili šlag krem pripremljen sa 100ml mleka (ne više kako piše na kesici).

Poklopite drugim biskvitom i nafilujte do kraja.

Ukrasite je po želji...

Možete rashlađenu tortu preliti glazurom – 100 g čokolade + 4 kašike ulja.  Zagladite tortu špatulicom i okolo zalepite klasičan čokoladni obruč – čista rastopljena čokolada premazana po lenti papira za pečenje. Gore ukrasite čokoladnom šlag kremom, čoko mrvicama i jagodama u čokoladi.

Izvor: Coolinarka

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije