Sastojci (za 14 parčića):

Za testo:

  • 2 pomorandže
  • 80 g keksa
  • 7 jaja
  • 280 g šećera
  • 30 g brašna
  • 280 g seckanog badema

I još:

  • 200 g želea sa ukusom pomorandže
  • 1 pomorandža isečena na kriške (ili kandirana pomorandža)
  • 100 g listića badema

Priprema:

Kalup za tortu prečnika 26 cm podmažite. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Operite dobro pomorandže, pa koru sitno narendajte, a sok iscedite. Keks izdrobite.

Razdvojte belnca od žumanaca. Umutite žumanca i 140 g šećera dok ne dobijete prozračnu masu. Umešajte koru i sok od pomorandže. Belanca ulupajte sa preostalim šećerom u čvrst sneg. Dodajte mrvljeni keks i bademe. Pomešajte krem od žumanaca i belanaca. Tortu pecite u kalupu 40-50 minuta, s tim da prvih pola sata testo pokrijete aluminijumskom folijom. Pečeno testo izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. 

Zagrejte žele i njime premažite tortu. Operite pomornadžu i isecite je na kriške ili tortu ukrasite kandiranim pomorandžama. Listiće badema propržite u suvom tiganju i pospite po torti.

Vreme pripreme: 70 minuta

Recepte piše: Marija Jakob