Sastojci (za 14 parčića):
Za testo:
- 2 pomorandže
- 80 g keksa
- 7 jaja
- 280 g šećera
- 30 g brašna
- 280 g seckanog badema
I još:
- 200 g želea sa ukusom pomorandže
- 1 pomorandža isečena na kriške (ili kandirana pomorandža)
- 100 g listića badema
Priprema:
Kalup za tortu prečnika 26 cm podmažite. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Operite dobro pomorandže, pa koru sitno narendajte, a sok iscedite. Keks izdrobite.
Razdvojte belnca od žumanaca. Umutite žumanca i 140 g šećera dok ne dobijete prozračnu masu. Umešajte koru i sok od pomorandže. Belanca ulupajte sa preostalim šećerom u čvrst sneg. Dodajte mrvljeni keks i bademe. Pomešajte krem od žumanaca i belanaca. Tortu pecite u kalupu 40-50 minuta, s tim da prvih pola sata testo pokrijete aluminijumskom folijom. Pečeno testo izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
Zagrejte žele i njime premažite tortu. Operite pomornadžu i isecite je na kriške ili tortu ukrasite kandiranim pomorandžama. Listiće badema propržite u suvom tiganju i pospite po torti.
Vreme pripreme: 70 minuta
Recepte piše: Marija Jakob
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka