Sastojci za 12 parčića:

  • 250 g mlevenog maka
  • 500 g kajsija iz konzerve
  • 100 g nemasnog mladog sira
  • 2 kašike mleka
  • 4 kašike ulja
  • 1 žumance
  • 170 g šećera
  • 350 g brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 belanceta
  • kašika soka od limuna
  • 100 g ohlađeng putera

Priprema:

Podmažite kalup za kolače prečnika 26 cm. Umešajte sir, mleko, ulje, žumance i 50 g šećera. Pomešajte 200 g brašna s praškom za pecivo, pa postepeno umešajte u smesu sa sirom i dobro umesite. Razvijte testo na radnoj površini, pa ga malo pobrašnite i stavite u kalup za kolače tako da malo prelazi preko ivice.

Zagrejte rernu na 180 stepeni, ocedite kajsije. Umutite brelanca u čvrst sneg, pa umešajte 20 g šećera. Izmešajte 200 g maka s limunovim sokom pa dodajte u belanca. Testo u kalupu obložite kajsijama, pa prelijte snegom od belanaca s makom.

Preostalih 150 g brašna izmešajte sa 50 g maka i kockicama ohlađenog putera. Ovu smestu tarite među dlanovima da dobijete mrvice i to pospite po kolaču. Pecite 40-45 minuta. Gotov kolač ohladite i pospite prah-šećerom.

Vreme pripreme: 105 minuta

Piše: Marija Jakob