• Sastojci (za 14 parčića):
  • Za testo: 
  • 300 g brašna
  • 100 g šećera 
  • prstohvat soli
  • 1 jaje 
  • 200 g putera 
  • I još: 
  • 50 g listića badema
  • 2 limuna
  • 3 jajeta
  • 150 g šećera
  • 150 g putera
  • 150 g malina 
  • šećer u prahu 

Priprema:

Pomešajte brašno, šećer i so na radnoj površini, pa prebacite u posudu za mešenje. Dodajte jaje i 2-3 kašike vode. 

Rashlađen puter isecite na kockice i sve dobro umesite. Napravite loptu, umotajte je u celofan i stavite u frižider da se hladi pola sata. 

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Testo razvucite oklagijom prema kalupu za tart prečnika 24 cm. Isecite ivice i izbockajte ga viljuškom. Prekrijte testo papirom za pečenje i pospite zrnima pasulja. Pecite ga desetak minuta u rerni, zatim ga izvadite pa uklonite pasulj i papir. 

Jaja umutite penasto sa šećerom pa dodajte sok i koru limuna, kao i rastopljen puter. Sve umutite, sipajte preko testa u kalup, pospite bademom i pecite 25-30 minuta (pokrijte ako je potrebno). Sačekajte da se tart ohladi, pa odozgo poređajte sveže maline i pospite ih šecerom u prahu. 

Savet: Da bi kora bila sipkava, najpre je kratko ispecite, ali prethodno izbockajte testo u kalupu, pa ga prekrijte papirom i zrnima pasulja. 

Vreme pripreme: 120 minuta  

Recepte piše: Marija Jakob