Sastojci:

Za kore:

  • 12 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 200 g putera
  • 100 g čokolade crne
  • 130 g mlevenog keksa
  • 2 kašike kakaa

Još

  • 3 puta po 70 g seckanih lešnika
  • 3 kašike kristal šećera
  • Za fil:
  • 1,5 litar slatke pavlake
  • 600 g crne cokolade

Za posipanje

  • 250 g pečenog mlevenog lešnika

Za glazuru:

  • 200 g mlečne čokolade "milka"
  • 1 dl slatke pavlake

Priprema:

Umutite belanca u čvrst sneg i ostavite sa strane. Zatim umutite žumanca sa šećerom, dodajte umućen puter, 50 g čokolade iseckajte na kockice ili izlomite nožem na sitno, a 50 istopiti i dodajte u smesu, na kraju dodajtekakao i mleveni keks.

I na samom kraju lagano umešajte belanca, da bi masa bila vazdušasta.

U kalup prečnika 26 cm stavite pek papir, pa pospite kašikom kristal šećera i 70 g seckanih lešnika, pa preko toga sipajte 1/3 dobijenog fila, rasporedite fino i pecite na 180C nekih 13-15 minuta. Kad pogledate koru i protresete ne sme da se mrda, vodite računa da se ne prepeče!

Ispečenu koru prevrnite i ostaviti sa strane. 

Fil:

I verzija: Obavezno napravite 24 sata pre. Stavite slatku pavlaku na tihu vatru i ubacite 600 g crne cokolade. Kada se sve fino sjedini prekrijte folijom i ostavite da stoji na hladnom.

II Verzija: U mikrotalasnoj na niskoj temperaturi otopite čokoladu oprezno bez grudvica! Kad izvadite čokoladu dodajte slatku pavlaku mešajući energično, ali varjačom ili žicom, ne mikserom, i fil je gotov za tren.

Kada ste ispekli tri kore krenite na filovanje. Kora, fil, zatim 1/2 mlevenih lešnika, pa onda kora, ta strana koja vam je lepljiva, mokra od šećera, pa kora fil, lešnici i opet lepljiva strana kore (lepljiva iz razloga da se kasnije ne bi odvajala od mlevenih lešnika).

Kad završite filovanje, ostavite da prenoći, pa sutradan napravite glazuru. Ja sam koristila mlečnu milku 200 g i 1 dl slatke pavlake rastopila i prelila.

U galeriji pogledajte postupak pripreme ove torte.

Recepti Branislave Stanković bili su među najlepšima u Lisinoj akciji "Moj lični kuvar" u 2013. godini.

Branislava Stanković obožava da kuva i za nju je najveći uspeh u kulinarstvu kad ni od čega napravite nešto i to nešto posebno! Njen lični recept izgledao bi ovako: „Malo, dodaš, tek da bude, otprilike, staviš, nema meru, kuvaš, pa ćeš videti kad je gotovo, sve će ti se samo kasti“....

LepaiSrecna Ova torta je specijalna, baš kao što je i povod zbog kojeg je nastala! Ovo je torta koja je nastala u čast 38. rođendana Branislavinog muža - autorke ovog recepta.