Sastojci:

500 gr kora za pitu

500 gr belog mesa

500 gr sargarepe

2 glavice crnog luka

so, biber, suvi zacin

150 ml ulja

Za premaz:

2 jaja

1 kašika brašna

50 ml ulja

400 gr kiselog mleka

(može pavlaka ili jogurt)

100 ml mleka

1 kašičica praška za pecivo

Priprema:

Pileće meso sameljite ili nožem sitno iseckajte. Izrendajte šargerepu na krupnije i iseckajte luk. Prvo upržite luk na ulju, pa dodajte šargerepu a posle par minuta i meso.

Začinite i upržite da meso pobeli, varjačom sitnite mešajući fil. Dodajte suvi začin, so i biber. Za premaz umutite jaja i dodajte kiselo mleko ili pavlaku razmućenu mlekom ili jogurt. Dodajte i 50 ml ulja, 100 ml mleka i vrhom puna kašika brašna. Na kraju dodajte 1 kašičicu praška za peciva, a ako treba dodajte malo mleka da dobijete gustinu jogurta.

Pre nego što premažete, isecite oštrim nožem na kocke. Neka stoji prelivena dok se rerna greje. Podmažite pleh, stavite koru, pa malo premaza, zatim drugu koru, pa treću koru i fil. Ređajte dok ne potrošite materijal.

Rernu treba zagrejati na 220 C stepeni i peći pitu oko pola sata. Kad fino porumeni, pita je gotova.

Izvor: Šerpica