• Sastojci:
  • 375 gr belog brašna
  • 160 ml vode
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • dodatno ulje za premazivanje
  • 1 kašičica meda
  • ravna kašičica soli
  • ravna kašika suvog kvasca
  • griz na posipanje

Priprema:

Umesite mikserom za testo pola brašna, vodu od koje ste oduzeli samo malo za kvasac, ulje, med i so.

Testo treba da bude kremasto.

Razmutite kvasac u malo vode pa dodajte u testo.

Dodajte malo po malo preostalo brašno i mešajte dvadesetak minuta.

Ostavite da se odmara, prekiveno čistom kuhinjskom krpom, dvadesetak minuta.

Na radnoj površini razvucite plastičnu foliju i premažite je maslinovim uljem.

Prebacite testo na foliju, razvucite ga na veličinu pleha, pa presavijte na pola, premažite maslinovim uljem i ovlaš prebacite foliju preko njega.

Ostavite da narasta sat vremena.

Ugrejte rernu na 200 C, stavite u pleh pek papir i pripremite ga da bude blizu jer je testo za štapiće vrlo meko.

Pored folije, pospite radnu površinu grizom.

Od testa odsecajte štapić po štapić po užoj strani testa pa svaki spustite na griz, razvaljajte ga malo i razvucite oprezno prstima po dužini do dužine pleha.

Pecite petnaestak minuta pa ohladite na žici.

Napomena: ako želite da jednako potamni korica, možete da ih okrenete poslednjih par minuta pečenja.

Čuvajte ih u kutiji koja se hermetički zatvara.

Izvor: Lepa & Srećna

RECEPTI ZA HLEB, PITE I PECIVA