Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hleb, pite, peciva

Recept za posni slavski kolač

Autor Milica Gudzulic
Autor Milica Gudzulic

Bez margarina! Slavski kolač za posne slave...

Izvor: Foto: Profimedia, Shutterstock
  • Sastojci:
  • 1 kg brašna tip “400” meko
  • 500 ml kisele (mineralne) vode
  • 40 g svežeg kvasca
  • 4 kašičice šećera
  • 3 kašičice soli
  • 9 kašika ulja
  • Ukrasi:
  • 100 g brašna
  • 100 g gustina
  • 100 ml vode
  • malo soli

Priprema:

Kiselu vodu zagrejati da bude mlaka, staviti šećer i kvasac da nadodje. Brašno pomešati sa preostalim sastojcima, dodati uskisli kvasac i umesiti glatko, meko testo koje se ne lepi za ruke. Pokriti testo i ostaviti ga da udvostruči volumen.

Podelila sam testo na dve lopte. Od jedne lopte  napraviti pletenicu koju  stavite uz ivicu podmazanog kružnog pleha, kod mene je to dublja emajlirana šerpa, a u sredinu  staviti drugu loptu.

Površinu slavskog kolača premazati prokuvanim štirkom (2 dl vode i 2 kašike brašna) zbog lepšeg sjaja i boje, a i ukrasi se bolje lepe.

Ukrase napraviti od mešavine mekog brašna i gustina uz malo soli i vode da se umesi tvrdje testo. Rastanjiti testo što tanje. Oblikovati po želji ukrase i držati ih pokrivene dok ih ne zalepite na kolač.

Povezane vesti

Kolač ostaviti 30 minuta pokriven na toplom mestu da lepo naraste. Ukoliko se to ne dogodi van rerne, on će u rerni naglo izrasti i raspuknuti se.

Zagrejati rernu na 200 stepeni i peći slavski kolač prvih 15 minuta tako, smanjiti temperaturu na 180 stepeni, prekriti površinu pek papirom i nastaviti tako pečenje još 30 minuta.

Pečen kolač bi trebalo da je lagan, osetićete to i po težini šerpe kad je uzmete u ruke, a onda pažljivo izvaditi kolač na čistu kuhinjsku krpu i premazati ga mešavinom ulja i tople vode da dobije lep sjaj.

Napomena: Od ovog testa možete praviti razna slana peciva - kiflice, perece, podloge za picu...

Autor: Javorka Filipović

Izvor: Recepti - kuvar

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije