Sastojci:

  • 300 g raznih šumskih pečuraka
  • 2 kašike putera
  • so, biber
  • 2 kašike pinjola
  • luk vlašac
  • čen belog luka
  • 4 grančice timijana (majčine dušice)
  • 400 g pirinča
  • 1 dl belog vina
  • 1 l bujona od povrća
  • 30 g parmezana

Priprema: Pečurke očistite, operite, osušite i iseckajte. Kašiku putera zagrejte u tiganju i propržite pečurke 10 minuta. Posolite i pobiberite. Pinjole propržite bez ulja. Vlašac i beli luk očistite i nasitno isecite. Timijan očistite, operite, osušite i očupajte listiće.

U šerpi zagrejte kašiku putera, pa na tome propržite vlašac i beli luk. Dodajte pirinač i dinstajte dok ne posta-ne staklast. Pospite timijanom.

U pirinač sipajte belo vino, pa nastavite kuvanje. S vremena na vreme dolivajte bujon, tek toliko da pirinač bude pokriven. Kuvajte oko 20 minuta. Rižoto treba da bude kremast. 

Parmezan sitno izrendajte, zajedno sa pečurkama do¬dajte pirinču i nakratko ugrejte. Začinite solju i biberom. Rižoto servirajte u dubljim tanjirima i pospite proprženim pinjolama.

Izvor: Lisa lepa & srećna