Iskustvo je, kažu, najbolji učitelj, a upravo to je ono što od svojih sagovornika želi Jair Bračijahu, mladi influenser koji intervjuiše nepoznate starije osobe.

On im postavlja pitanja o životu uopšte, a posebno ga zanima za čim stare osobe žale, šta su nekada mislili da je važno, a šta im je sada na prvom mestu.

Zanimljivo je da najveći broj njih kaže da su pogrešno verovali da je novac najvažnija stvar u životu.

"Mislili smo da su materijalne stvari bitne", priča jedna dama koju je Jair sreo na povratku s plaže. "Novac jeste važan, jer vam olakšava mnogo stvari. Ali on vam ne garantuje da ćete imati radosti u životu. Veoma važna stvar je zdravlje, a na sreću, ja sam još uvek zdrava. Telo ima 79 godina, ali moj duh ima 26."

stranci 4-min.jpg
Tik Tok / yairbrachiyahu 

Na posebno mesto u životu stavila je i ljubav. "Mnogo sam volela svog supruga", kaže ona, "bili smo zajedno 43 godine, od toga u braku 38 godina. Život nam je bio divan, ali se završio." Ona otkriva i kako je uspela da prebrodi tugu posle njegove smrti.

"Bila sam tužna, ali život se nastavlja. Nije poenta u tome šta vam se dešava, već u tome kako vi reagujete na to što vam se desi", poručuje ona.

"Moja najveća tuga je za mužem koji je umro mnogo mlađi", kaže Jairova druga sagovornica koja ima 95 godina. "Tajna moje vitalnosti je u tome što sam pozitivna i što ne brinem o budućnosti. Zanima me samo sadašnjost", kaže ona. 

stranci-min.jpg
Instagram / yairbrachiyahu 

"Kajem se što sam toliko pridavao značaj onome što drugi kažu. Hoćemo više novca, pa veću kuću, pa bolji auto. A zapravo je samo važno da imate za osnovne potrebe, ali da sačuvate zdravlje i porodicu", poručuje jedan držeći sagovornik koji nije hteo da kaže koliko mu je godina. 

Pročitajte i da li žive duže oni koji u penziju odu mlađi.

BONUS VIDEO:

EJDŽIZAM U SRBIJI: Starost se doživljava kao teret, 30 odsto starih se oseća diskriminisano Kurir televizija

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.