Sve je više osoba sa mentalnim problemima i sve je više onih koji su u raznim dugovima ili troše previše novca pa su bez ikakve ušteđevine. Obično povezujemo ove dve stvari tako što mislimo da zbog manjka para padamo u depresiju. Međutim, situacija može biti i obrnuta i čim to shvatite, lakše ćete zatražiti pomoć. I znaćete - kakva pomoć vam, zapravo, treba. 

Upravljanje kućnim budžetom i svojim novčanikom je ipak posao, a ne usputna računica. Za njegovo obavljanje su potrebni koncentracija, snaga volje, planiranje i - kontrola i samokontrola. Čak i ljudima koji nemaju baš nikakve psihičke tegobe može biti veoma teško da kažu "ne" sebi ili deci za neku odeću ili igračku koju, realno procenjenjo, teško sebi mogu da priušte.

Pri tome, uzmite u obzir činjenicu da u psihičke tegobe svrstavamo ne samo teška stanja zbog kojih neko ne može da funkcioniše, već čak i najlakše epizode anksioznosti. Treba to znati i objasniti, bez ikakve osude ili samoosude. Jer ako strepite i drhtite u trenutku kad čekate izvod iz banke ili podatak o tome koliko imate novca na računu, to treba da vam bude signal da razmislite i o novcu i o svojoj psihičkoj stabilnosti.

Da li vam se dešava da budete vrlo uzbuđeni dok ulazite u svoje omiljene butike? Da grozničavo pretražujete gondole u želji da pronađete nešto za sebe? Da li sa uzbuđenjem pratite Instagram naloge modnih influenserki i imate "napade" trošenja i kupovine? I što je još važnije, da li nešto kasnije dobijete i napad griže savesti zbog novca koji vam je samo "iscurio" sa računa?

Sve su ovo mogući simptomi depresije, pa čak i maničnih napada ili bipolarnog poremećaja. Ove dijagnoze možda zvuče i strašno, ali njihove blage forme mnogi od nas "zakače" tokom života u nekim fazama a da ih nisu ni svesni. Ako osećate da vam se zbog svega ovoga budžet "kruni", a možda dodaju i neki drugi simptomi - nesanica, problemi sa kilažom, alkoholom ili drugim oblastima samokontrole, treba da potražite stručnu pomoć.

Ako ste primetili kod sebe samo naznake ovakvog ponašanja, ne treba da se kažnjavate zbog poneke neplanirane kupovine i prirodno je da se radujete novim stvarima. Samo vodite računa da uvek imate i ušteđevinu i da, s vremena na vreme, proverite svoje potrošačke navike.

Izvor: Lepa&Srećna