Svaki stres utiče pogubno na zdravlje, a stres izazvan lošim novčanim stanjem razara kako telo i um, tako i odnose koje gajimo - prijateljske, ljubavne, porodične. Ništa nije teže nego osećaj da radite od jutra do sutra, a jedva sastavljate kraj s krajem.

Kako nekim ljudima uvek pritiče novac, čak i kad menjaju posao, imaju veće izdatke ili rizikuju sa velikim ulaganjima? Psiholozi kažu da promena našeg odnosa prema novcu može da utiče i na to koliko zarađujemo, kako štedimo i da li uspevamo da zadovoljimo svoje najvažnije potrebe i želje. 

Odnos prema novcu se uči i vežba, a promena naše energije menja i energiju sveta oko nas.

1. Oslobodite se loših uverenja o novcu.

Kod mnogih su roditelji ili okolina usadili uverenja kako ne treba imati visoke ciljeve, maštati o velikim zaradama, jer novac "ne može da kupi sreću". Otud mogu nastati prave mentalne blokade kojima sami sebe sprečavamo da ostvarimo sve svoje kapacitete, a često nam pare prosto "klize kroz prste" i ne uspevamo da ih zadržimo. Oslobodite se tih uverenja.

2. Loša uverenja o novcu mogu se izbrisati meditacijom i afirmacijom.

Podstičite u sebi pozitivan odnos prema novcu. Zamišljajte kako vam je račun uvek maksimalno pun, svakog jutra zapišite šta je ono na čemu ste zahvalni tog dana. Osetite lepotu i u svemu onom materijalnom što posedujete, ne zbog vrednosti, već zbog uživanja koje osećate. Neka to bude i obična šoljica ukusne, mirišljave kafe, dodir mekog, čistog peškira na licu.

3. Vežbajte zakon privlačenja.

Ponašajte se kao da ste već vrlo bogati. Oblačite se sa ukusom, bez obzira na to što ne možete da kupite sebi firmiranu garderobu. Nije važno da to budu neke "marke", već da odeća bude čista, uredna, a ne pocepana - ma koliko neko pričao kako je to moderno. Ne dozvolite sebi da budete u zarozanoj odeći, iskrzanih rukava, u flekavim trenerkama.

4. Podignite vibraciju ljubavi u sebi.

Zaštitite se od svega što vam oduzima energiju - počevši od ljudi koji vas guše i mrače vam život, pa do loših vesti, teških priča, horor filmova. Prekinite s lošim navikama, pušenjem, alkoholom, ali i ispraznim gubljenjem vremena, listanjem društvenih mreža, igranjem igrica.

Posvetite vreme jačanju svog tela i psihe. Vežbajte redovno, jedite malo i kvalitetno, meditirajte. Poklanjajte svoje vreme, ljubav, svoju odeću koja vam nije potrebna, pa i novac - makar male količine - onima koje volite. Ako nemate novca za to, zamišljajte kako im ga poklanjate.

5. Preduzmite sve što je potrebno da biste ostvarili svoj cilj.

Koliko god da ovladate mantrama i afirmacijama, Univerzum vam neće poslati novac na račun. Vi ćete ga stvoriti sami, zaradićete ga onda kad stignete do petog koraka.

Ako su prethodna četiri "pripremila teren", u petom koraku treba da zapnete svim svojim snagama. Ako želite da postanete bogata modna influenserka, svakog dana radite na tome - počnite izradu svog sajta, profila na društvenim mrežama, fotografija. Ne znate kako se to radi? Naučite. Što pre i što bolje. Ako želite da zaradite novac kao Jutjuberka, počnite da snimate video klipove. Odmah. I to svaki dan.

Šta god da želite da radite, morate biti uporni, vredni, produktivni i spremni da date sve od sebe.

Najvažnije je da pri svemu tome očuvate pozitivnost, zdravlje tela i uma i energiju ljubavi. Kad osetite kako se u vama gomilaju negativne misli, zamenite ih pozitivnim. Kad poželite da se "odmorite" uranjanjem u neko neproduktivno "gubljenje vremena", izađite u brzu šetnju ili odradite neke fizičke vežbe koje će vas osvežiti i napuniti novom energijom.

Ne dozvolite da se ponište koraci koje ste prešli do ove tačke na svom putu. Svaki trenutak slabosti je samo trenutak, a pred vama je veliki cilj do kojeg sigurno možete stići.

Izvor: Lepa&Srećna