Žu Kanfej je jedna od najbogatijih žena na svetu koja je svoje bogatstvo stekla sopstvenim trudom. Svoje znanje je brusila na poslu čiji se profit meri u milijardama dolara, a jedna je od onoh koji su učestvovali u kineskom prodoru na svetsko tržište. Njen Lens tehnolodži (Lens Technology) je jedan od vodećih svetskih distributera stakala koja se koriste za proizvodnju ekrana na laptopovima, tabletima i mobilnim uređajima uključujući Eplov Ajfon i Samsungov Galaksi.

Žu Kanfej ne voli da bude pred očima javnosti, za razliku od Džeka Maa, milijardera i osnivača onlajn trgovinskog lanca, veb-sajta Alibabe. Ova uspešna Kineskinja je rođena 1970. godine u veoma siromašnoj porodici u provinciji Hunan, kao najmlađe od troje dece. Njen otac je bio vešt zanatlija koji je svoj prst i vid izgubio u nesreći prilikom rada, a bez majke je ostala sa samo pet godina. Kako bi pomogla svojoj porodici i zaradila nešto novca radila je, pomagala pri odgoju svinja i pataka, dok je istovremeno u školi briljirala.

Međutim, zbog lošeg materijalnog stanja morala je da napusti školu sa samo petnaest godina i preseli se kod ujaka u Guandgong provinciju. Tu se zaposlila u fabrici koja je proizvodila staklo za sočiva za satove, za nadnicu od 1 dolar dnevno.

Uslovi u fabrici su bili teški...

„Radila sam od osam ujutro do ponoći, a nekada i do dva ujutro. Smene nisu postojale,  bilo je samo nas šestoro koji smo polirali staklo i mrzeli svoj posao,“ seća se gospođa Žu u intervjuu za Njujork tajms. Dala ga je sa značajnim povodom - prema podacima magazina Forbs u oktobru Žu Kanfej se našla na 205. mestu svetskih milijardera i na 17. mestu po bogatstvu u Kini.

Priseća se kako je, nakon samo tri meseca rada u fabrici, odlučila da da otkaz. Tako je i sa odlukom o otkazu poslala i pismo koje će doći do vlasnika fabrike i koji će joj, iznenađen njenom pismenošću, ponuditi novo radno mesto i povišicu. Ovo je bilo prvo unapređenje koje će dobiti za tri godine rada u toj fabrici.

Sa samo 22 godine Žu je odlučila da započne sopstveni biznis. Ušteđevinu u iznosu od 3000 dolara uložila je u otvaranje prodavnice. Rođaci, koji su radili sa njom, su "mamili" kupce, obećavajući im veći kvalitet stakala.

Žu će se udati i za bivšeg šefa fabrike u kojoj je radila i rodiće mu dete. Od njega će se razvesti da bi se udala za bivšeg kolegu kojem će roditi drugo dete.

Ono što je Žu Kanfej načinilo milijarderkom su mobilni telefoni. Tokom 2003. godine se i dalje bavila proizvodnjom stakala za satove. Ono što će je skrenuti sa tog puta i odvesti na novi jeste poziv iz Motorole sa ponudom da zajedno rade na razvijanju ekrana za njihov model Razr V3. U to vreme ekrani na telefonima su bili pravljeni od plastike, a Motorola je želela da razvije verziju ekrana otporniju na spoljašnje uticaje.

Nakon toga su se poslovne pobede samo ređale: porudžbine su stizale od proizvođača mobilnih telefona kao što su Nokia, HTC i Samsung. Onda je 2007. godina Epl ušao na tržište sa Ajfonom koji je prvi imao ekran osetljiv na dodir i time promenio pravila igre. Mnogo stvari se promenilo i kada je u pitanju  Žu Kanfej – lansiranje ajfona joj je omogućilo da se popne na vodeću poziciju u Kini.

Postajući dobavljač na globalnom tržištu, gospođa Žu je stvorila i novu definiciju žene preduzetnice u Kini koja je svoje bogatstvo izgradila ni od čega, što je retkost u poslovnom svetu. U Japanu ne možemo naći nijednu ženu koja je do bogatstva samostalno došla, navodi Forbs. U Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, većina žena milijarderki je svoje bogatstvo stekla preko nasledstva.

Nijedna zemlja nema više milijarderki koje su samostalno stekle svoje bogatstvo od Kine. Komunistička partija je pod vođstvom Maa Cetunga  zagovarala jednakost među polovima, dopuštajući ženama da "procvetaju" nakon što je kapitalizam uzeo maha, kaže Huang Jašeng, ekspert za kinesku preduzetničku klasu i profesor internacionalnog menadžmenta. Zato su preduzetnici kao što je gospođa Žu mogli da ostave svoj pečat.

U 2020. godini, Žu Kanfej je i dalje na listi najbogatijih žena sveta čuvenog magazina Forbs.

Izvor: Stil