Kipar se tokom poslednjih nekoliko godina izdvojio kao jedna od omiljenih destinacija naših turista, a razlozi za to su mnogobrojni. Ostrvo nudi kvalitetan odmor za mladu ekipu, ali i za porodice sa decom. Mladi najčešće izlaze u Aja Napu, gde su svakodnevno dostupne zabave na otvorenom i žurke različitog tipa.

Sa razlogom ga nazivaju rajskim ostrvom, jer raspolaže netaknutom prirodom, prelepim plažama i nestvarnom bojom mora. Ne treba da zanemarite ni činjenicu da je na ostrvu bogata gastronomska ponuda, što je turistima iz Srbije posebno važno.

limasol kipar-min.jpg
Shutterstock  Limasol, Kipar

Po klimi, Kipar je sličan Tunisu i Turskoj, a pogodan je za obilazak od aprila do novembra. Ako volite mir i izbegavate gužve, posetite Kipar u oktobru ili aprilu, doživećete zaista posebno iskustvo. Od maja do septembra na obali praktično nema kiše i uvek je sunčano.

Postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da vidite ako rešite da posetite Kipar. Lamasol je među njima, kao grad koji raspolaže zamkom iz 1191. godine, brojnim kafićima, trgom sa fontanom i prelepom plažom. Ovu turističku atrakciju Srbi često propuštaju, a preporučuje se parovima, zbog romantične okoline.

afroditina plaza kipar-min.jpg
Shutterstock  Plaža na Kipru

Pafos je za mnoge najlepši grad na ostrvu. Osnovan je u 4. veku pre nove ere, kada je bio glavni grad Kipra. Okružen je planinama i ogleda se u kristalno čistoj vodi Sredozemnog mora. Prema grčkoj legendi, Afrodita je izašla iz pene nedaleko od obale Pafosa, pa je čitava arhitektura prožeta ovim mitom.

Larnaka je veliki, lučki grad sa mnogo istorijskih atrakcija. Tu možete da prošetate obalom ispunjenom palmana, da se provozate čamcem i popijete frape u nekom od prelepih, urbanih kafića. Jedan od simbola grada je crkva Svetog Lazara, podignuta još u 9. veku u vizantijskom stilu i jedna je od najstarijih hramova na ostrvu. Religiozni turisti izdvajaju ovo mesto kao posebno i smatraju da odiše jedinstvenom energijom.

koralni zaliv plaza pafos kipar-min.jpg
Shutterstock  Plaža na Kipru

Aja Napa je savršeno odmaralište za mlade. U njoj su brojni barovi i klubovi, koji su otvoreni tokom cele sezone. U centru je manastir, koji ima status muzeja, a tu je i luka koja je izgrađena pre nekoliko godina. Na periferiji Aja Nape nalazi se park skulptura na otvorenom, gde je ulaz besplatan.

limasol kipar 2.jpg
Shutterstock  Kipar

Plaže Kipra su izuzetno čiste, a 2023. je čak 77 plaža dobilo Plavu zastavu za kvalitet i bezbednost. Nisi je jedna od plaža koja se ističe zbog neobične boje mora, a često je upoređuju i sa Maldivima zbog finog, belog peska.

Turisti koji su posetili Kipar savetuju da iznajmite automobil u nekoj od kompanija i da tako obiđete sve znamenitosti ovog mesta od prirodnih atrakcija do urbanog, zabavnog sadržaja. Nećete se pokajati ako ove godine izbor za letovanje bude ovo prelepo mesto!

Pogledajte i gde letuje Marija Karan.

BONUS VIDEO:

Ceca otišla na Kipar, a ima i društvo! Instagram

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.