Smešten u Sredozemnom moru blizu Male Azije, Kipar je poznat i kao Afroditino ostrvo, jer je, kako kaže legenda, lepa boginja baš tu izronila iz morske pene. Ostrvo krase zlatne peskovite plaže, kristalno more, prelepi pejzaži i šumovite planine.

To je putna destinacija koju mora posetiti svaki ljubitelj luksuza, dok svojom intrigantnom istorijom, bogatom kulturom i divnom prirodom, ima mnogo toga da ponudi i onima koji traže mir i pravi odmor.

Prema legendi, ostrvo ljubavi donosi sreću zaljubljenim parovima. Ali, romantika nije jedino što Kipar izdvaja od drugih luksuznih mesta. Najveći turistički centri su Larnaka i Limasol, s mnoštvom hotela, dok je Protaras idealan za one kojima treba mir.

limasol kipar 2.jpg
Shutterstock  

Ipak, najživlje je u Agija Napi, centru svih dešavanja, gde žurke traju danonoćno i gde odsedaju mnoge poznate ličnosti.

OD LIMASOLA DO NIKOZIJE

Limasol je poznat po najlepšim plažama kao i po istorijskim spomenicima poput zamka iz 13. veka, gde je kralj Ričard Lavlje Srce priredio svoju svadbu, a danas se tu nalazi muzej. Drugi krstaški zamak iz 15. veka smešten je izvan grada i tu se tada nalazio komandni centar, a još se mogu videti ostaci nekadašnje rafinerije šećera. U blizini su i Apolonovo svetilište i ostaci antičkog grada Kuriona, odakle se pruža divan pogled.

limasol kipar-min.jpg
Shutterstock  

Glavni grad je Nikozija koja se nalazi u središtu ostrva, a osnovana je još u 12. veku. U samom centru preovlađuju moderne građevine sa svim odlikama kosmopolitskog duha. Omiljeno turističko odredište svakako je stari grad, koji je nedavno renoviran, ali je i dalje zadržao svoju živopisnu atmosferu, koju čine zidine iz 16. veka, mnoštvo lepih trgova i korzo s bezbroj kafića na kaldrmi.

MANASTIR AGIJA NAPA

Pokraj osamljenog manastira Agija Napa, na obližnjem trgu su načičkani taverne, klubovi i prodavnice, tako da on predstavlja oazu mira usred uzavrele i komercijalizovane scene Agija Nape. Tu je i džamija Omerija, koja je u 14. veku pretvorena u avgustinsku Crkvu Sv. Marije, da bi je Turci srušili 1570. Naposletku je obnovljena kao džamija, jer se veruje da je tu sahranjen prorok Omer iz 7. veka. Njeno visoko minare lako ćete spaziti izdaleka.

AJA NAPA

Poznato letovalište ima najbolje hotele, najlepše peščane plaže, najviše mogućnosti za raznovrsne sportove na vodi i bezbroj kafića i restorana. Danju je to mesto za kupanje i sunčanje sve do kasne jeseni, jer je temperatura uvek prijatna, dok ćete uveče, među turistima željnim dobrog provoda, često sresti i naše i svetske zvezde.

Poslednjih godina ovo nekadašnje ribarsko selo postalo je mnogo više od kiparske prestonice noćnog života. Osim peščanih plaža koje izgledaju kao s razglednice, turiste sve više privlače mnogobrojne znamenitosti u gradu i njegovoj okolini, poput lepih crkava, zanimljivih istorijskih spomenika i neverovatne prirode koja zaista ostavlja bez daha.

IZLETI ZA PAMĆENJE

Akamas je prirodni rezervat gde možete uživati u divnim plažama, klisurama i šumama. Nalazi se na nekoliko kilometara od Pafosa i neprocenjivi je biser prirode. Voda u malom zalivu je kristalno čista i providna, tako da svuda jasno možete videti morsko dno. Teško je odoleti i ne uskočiti u more i plivati ili roniti, naročito u vrelim letnjim danima.

Akrotiri je slano jezero okruženo šumom, koje predstavlja san svakog ljubavnog para. Ne smete propustiti da ga obiđete, jer ćete moći da vidite flamingose, čije je to prirodno stanište.

NAJLEPŠE PLAŽE KIPRA

Na jugu ostrva uživaćete u pogledu na snežnobele litice i svetloplavo more, dok leškarite na mekanom pesku i pijete najbolje koktele. Turistička sezona počinje krajem maja, a završava se u novembru. Ovo su najlepše kiparske plaže

Afrodita je prva na toj listi. Kombinaciju strmih litica i kristalnog mora, čistog vazduha i mirne atmosfere, upotpunjuje dobro razvijena infrastruktura. Turisti dolaze ovamo i da bi snimili sjajne fotografije u ambijentu starogrčke kulture i da bi se i sami osetili kao heroji Ilijade.

afroditina plaza kipar-min.jpg
Shutterstock  

Koralni zaliv je najpopularnija plaža u okolini grada Pafosa. Poznata je po neverovatno mekanom pesku, toplom i mirnom moru, prekrasnim panoramama i besprekornoj čistoći. Takođe ima jednu od najboljih konoba na celom Kipru. Svakako posetite ovo mesto ako volite žarko sunce, ukusnu hranu i spokojnu atmosferu. Koralni zaliv se nalazi na 11 kilometara od Pafosa. Pokriven je belim peskom, a za decu je ograđen minijaturni zaliv gde mogu bezbedno da se kupaju. Na plaži možete uživati u jedrenju, skijanju na vodi i ronjenju.

koralni zaliv plaza pafos kipar-min.jpg
Shutterstock  

Kurion je plaža smeštena na oko 20 km od Limasola, u zalivu Episkopi. Ima peščano-kamenitu obalu dugačku oko kilometar, koja je naročito upečatljiva zbog prirodnih boja i ruševina drevnog grada Kuriona na vrhu brda. Izuzetno čisto more preliva se u različitim nijansama plave, koje na čaroban način čine kontrast okolnim stenama. Plaža je pogodna za surfovanje i ronjenje.

guverner plaza kipar-min.jpg
Shutterstock  

Guverners plaža se nalazi dva kilometra istočno od Limasola. Peskovita je, a talasi ponekad umeju da budu visoki i po nekoliko metara, pa je odlična za surfere. To je mali, miran i udoban kutak, kao stvoren za porodični odmor.

Tekst: Lepa&Srećna