Ako vas muči izbog destinacije za putovanje, trudite se da je odaberete prema tipu ličnosti kom pripadate. Najbolje ćete se osećati u okruženju koje je potpuno u skladu sa vašom prirodom i zato obratite pažnju na planine koje mogu da se usklade sa vaši temperamentom.

Zlatar za samotnjake

Ako više volite da otputujete na odmor sami nego sa ekipom sa čijim željama ćete morati da se usklađujete, Zlatar je idealna opcija za vas. Stanište je retkim vrstama, među kojima je i beloglavi sup, najveća ptica koja živi na našim prostorima. Prošetajte ovim predelima, uživajte u obilasku prelepih jezera, a ne propustite ni kanjon Uvca, koji ćete najlepše doživeti sa vidikovca Molitva. Odvojite se od gužve i ljudi i prepustite se čarima prirode.

shutterstock_1490721305 (1).jpg
Foto: Shutterstock Zlatar

Rtanj za spiritualiste

Prelepa planina u istočnom delu Srbije važi za jednu od najmisterioznijih na našim prostorima. Neobičnog je oblika, podseća na piramidu, pa postoje brojne teorije o njenom nastanku. Omiljena je atrakcija ljubiteljima spiritualnih iskustava koji obožavaju da slušaju legende vezane za ovaj prostor od lokalnih meštana. Takođe, ovo područje je veoma bogato različitim biljnim vrstama, od kojih se mnoge smatraju lekovitim.

shutterstock_2102420998 (1).jpg
Foto: Shutterstock Planina Rtanj

Tara za estete

Prema mitologiji, staroslovenski bog Tar je zbog lepote predela izabrao ovu planinu za svoj dom, te je po njemu dobila ime. Prepuna je gustih šuma, pašnjaka, livadi i jezera, a poseduje i brojne vidikovce sa kojih se pruža nesvakidašnji pogled. Tara je pravo mesto za one koji vole prizore kao sa razglednice!

shutterstock_724345186 (1).jpg
Foto: Shutterstock Planina Tara

Zlatibor za komformiste

Zlatibor je jedna od najpopularnijih destinacija u Srbiji, a često je posećuju i stranci. Idealna je za one koji žele da imaju sve "na dohvat ruke" i da ne razmišljaju mnogo o tome šta sve treba da ponesu na odmor. U centru Zlatibora je dostupno sve, od kafića, preko restorana sa tradicionalnim specijalitetima do apoteka, sportskih radnji i marketa. Kada poželite da se izdvojite iz gužve, dovoljno je da se pomerite samo nekoliko kilometara i na raspolaganju je izletište Vodice, vodopad Gostilje, etno selo Sirogojno, Stopića pećina, Ribničko jezero i brojne druge prirodne atrakcije.

shutterstock_2359872351 (1).jpg
Foto: Shutterstock Vodopad Gostilje na Zlatiboru

Suva planina za avanturiste

Suvu planinu je Jovan Cvijić nazvao "Srpskim Alpima", jer je pravi raj za avanturiste, ekstremne sportiste, alpiniste, planinare i sve ljubitelje netaknute prirode. U blizini je čuvena Sićevačka klisura, dolina Južne Morave, Svrljiške planine, Belopalanačka kotlina i drugi popularni lokaliteti.

shutterstock_2382851275 (1).jpg
Foto: Shutterstock Planinar na Suvoj planini

Pročitajte i zašto je Obedska bara najbolja opcija za putovanja.

BONUS VIDEO:

PLANINE I PRIRODA CRNE GORE NUDE ATRAKTIVNE PLANINARSKE TURE!  MONDO/Teodora Orlandić i Anđela Pešić

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.