Mučnina se manifestuje kao neprijatan osećaj u stomaku koji može, ali i ne mora da nagoni na povraćanje. Ona može biti praćena pojačanim izlučivanjem pljuvačke, grčevima u želucu i glavoboljom. 

Jedan od prirodnih načina da se spreče mučnina i povraćanje jeste konzumiranje soka od limuna. Posebno se preporučuje i nakon povraćanja, jer osvežava usnu šupljinu i umanjuje mogućnost od ponovne pojave mučnine. Sok od limuna treba da bude napravljen sa manje vode nego što u sebi sadrži klasična limunada. Najbolje je praviti ga bez sećera i ne treba ga popiti odjednom, već u gutljajima. 

Zbog svog isto tako osvežavajućeg mirisa i ukusa čaj od đumbira se takođe pokazao kao dobro sredstvo za eliminisanje mučnine. Ukoliko je mučnina praćena grčevima u stomaku i povraćanjem još je bolje upotrebiti čaj od kamilice sa đumbirom. 

caj od kamilice
Youtube / Anya Awan 

Hrana koja nije svarena u normalnom vremenskom periodu vrlo lako može izazvati mučninu i povraćanje. Tada je dobrodošao i čaj od biljke pelen, jer reguliše funkciju varenja hrane.

Čaj od anisa podstiče varenje hrane, otklanja mučninu i žgaravicu, pa je dobro popiti ga i u preventivne svrhe odmah nakon obroka, da bi se sprečila eventualna pojava mučnine. 

Ženu boli stomak, ima zatvor
Shutterstock  

I čaj od nane takođe može biti koristan u ovim situacijama. Ima veoma prijatan miris i ukus, hladi usnu šupljinu, osvežava dah, umiruje grčeve u stomaku i umiruje nadražaj koji tera na povraćanje. Zbog svega toga, korisno je popiti nekoliko gutljaja ovog čaja i nakon povraćanja, da bi se lakše "umirila creva".

Veoma je važno i da se u slučaju mučnine i povraćanja ne boravi u zagušljivim prostorijama, ne pije odjednom velika količina tečnosti i da se ne unosi velika količina hrane.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Napitak protiv glavobolje TikTok/teachmetea