Ako ne spadate među one penzionere koji će ove godine u banju o trošku Fonda PIO, a odmor vam je i te kako potreban, razmislite o letovanju na rate. RF PIO je obnovio ugovore sa banjama, pa svaki penzioner treba da "iskalkuliše" koliki je iznos rate koju može da izdvaja tokom perioda otplate i da prema svojim mogućnostima i potrebama izabere u kojem će se centru ovog leta odmarati.

PROČITAJTE JOŠ: Koliko košta boravak u banji i koje bolesti se leče: sve o lečenju i ceni smeštaja u 10 najlepših banja u Srbiji

Većina banja omogućava boravak uz odloženoplaćanje putem administrativne zabrane na penziju ili čekovima građana, a primaju i vaučere Ministarstva turizma za odmor u Srbiji Fond PIO ima potpisane ugovore sa 24 banje o plaćanju putem administrativne zabrane. Evo kako se rezerviše smeštaj: pozovete izabranu banju radi dogovora o terminu u kom biste tamo boravili i potrebnim terapijama, zatim odaberete kategoriju sobe čija vam cena odgovara. Iz banje će vam na kućnu adresu stići obrazac koji treba da overite u matičnoj filijali Fonda (preko koje primate penziju) i pošaljete u banju

Prilikom prijave na recepciji izabranog odmarališta, uz ličnu kartu treba priložiti i poslednji ček od penzije, odnosno penzionersku karticu. Neke banje omogućavaju i plaćanje čekovima građana na rate, o čemu takođe možete da se informišete ako pozovete banju za koju ste zainteresovani. Cene u banjama sa kojima je Fond sklopio ugovore o plaćanju na rate uglavnom se odnose na takozvani beodan, što podrazumeva pun pansion sa tri obroka dnevno, noćenje u dvokrevetnoj sobi, i najčešće uz sve vrste terapija koje banja nudi.

Moguće je uplatiti i samo pun pansion, bez terapija, ali ljudi uglavnom vole da, kada su već u banji, iskoriste i sve mogućnosti koje im se nude. Terapije se po pravilu dogovaraju sa banjskim lekarom koji, posle pregleda i eventualnih analiza, savetuje šta bi kome bilo potrebno i šta bi najviše odgovaralo svakom pojedincu. „Rekreaturs”, turistička agencija koja organizuje odmor za penzionere i zaposlene, ove godine za turističko naselje „Biserna obala” u Čanju odobrava popust 10 odsto, za hotel „Šumadija” u Bečićima popust za boravak u prvoj polovini juna iznosi takođe 10 odsto. Plaćanje je putem administrativne zabrane na rate, do kraja godine.

PROČITAJTE JOŠ: KOLIKO KOŠTA SMEŠTAJ ZA LETOVANJE U GRČKOJ 2018: cene ležaja, apartmana i nove takse

Potrošačko-uslužna zadruga „Penzioner” iz Beograda ima registrovanu turističku agenciju „Treće doba” koja za penzionere obezbeđuje regresirane cene i odloženo plaćanje za boravak u banjama. Usluge agencije mogu koristiti svi penzioneri i članovi njihovih porodica.  "Imamo ugovore sa nekoliko hotela i lečilišta u skoro svim banjama Srbije, tako da od njih za svoje klijente, penzionere dobijamo regresirane cene i mogućnost odloženog plaćanja. Korisnik penzije koji odluči da preko naše agencije ode na odmor, lečenje, oporavak u neku od banja sa kojima sarađujemo imaće, opet zavisno od toga gde ide, i do 20 odsto popusta u odnosu na komercijalne cene. U ponudi su Vrnjačka Banja, Sokobanja, Prolom, Ribarska, Niška, Melenci, Sijarinska, banja Junaković, Gornja Trepča i Vrdnik, banja Vrujci, zatim Ivanjica, ali i planine Zlatibor i Zlatar. Zatim, u ponudi imamo i letovanja na Crnogorskom primorju, konkretno Prčanj, za koji se takođe kaže da je vazdušna banja, a sada i banju u Grčkoj na ostrvu Evija po regresiranim cenama za penzionere. Plaćanje je odloženo na šest mesečnih rata, ili čekovima građana ili administrativnom zabranom od penzije," kaže za Glas osiguranika Snežana Ristovski iz turističke agencije „Treće doba” zadruge „Penzioner”. Podsećamo naše čitaoce da se uz vaučer Ministarstva turizma za odmor u Srbiji u vrednosti od 5.000 dinara cena smeštaja za toliko umanjuje.

Tekst: V. Anastasijević

Izvor: Glas osiguranika