Pripreme za najveći hrišćanski praznik Uskrs odvijaju se tokom najtužnijih dana u godini - Strasnoj ili Stradalnoj sedmici koja svojim imenom simbolizuje stradanja i muke Isusa Hrista.

Međutim, mnoštvo običaja i činjenica da mnogi praktikuju samo neke od njih kao što je farbanje jaja, dovodi i do toga da pravoslavci koji nisu aktivni hrišćani naprave i velike greške, a bez zle namere.

Jedna od grešaka koja se sve češće dešava otkako se razne čestitke šalju mobilnim telefonima jeste i da se - čestita Veliki petak! Ovo ljudi čine nesmotreno, ali i bez imalo udubljivanja u poruku koju zapravo šalju. 

jaja uskrs veliki petak krst.jpg
Shutterstock  

Po hrišćanskom verovanju, Veliki petak je dan kada je Isus Hrist razapet na krstu na Golgoti. To je dan velike žalosti i obeležava se strogim postom. Prema tradiciji tog dana se ne rade poslovi u polju i u kući i ovaj je praznik obeležen crvenim slovom. 

Tradicija je da se na Veliki petak svi uzdrže od bilo kakvog veselja i proslava, a oni koji hrišćanski obeležavaju Veliki petak na taj dan ne gledaju televizor i ne slušaju muziku. Jedino što se na Veliki petak radi je farbanje jaja, a od hrane se treba uzdržavati ili jesti samo onu pripremljenu na vodi. 

Čestitke se šalju tek na Uskrs, a mi vam poklanjamo galeriju prelepih čestitki naše dizajnerke Zorice Lončar Obradović.

LepaiSrecna ČESTITKE ZA USKRS: poželite srećan Uskrs najdražima (GALERIJA)

BONUS VIDEO:

Ovako je u domu Seke Aleksić pred Vaskrs Instagram

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.