Na Veliki petak tradicionalno se farbaju jaja za Uskrs, koji se ove godine obeležava 16. aprila. Veliki petak je dan kada je Hrist osuđen, razapet na krst i sahranjen i zbog toga se na ovaj dan najstrože posti.

Srpska pravoslavna crkva propisuje strogi post "na vodi" na ovaj dan, što znači da ništa ne sme biti spremljeno na ulju. Ne treba jesti ni ribu, niti piti vino.

U Srbiji se, po običaju, prvo jaje uvek farba u crvenu boju, a narod veruje da simbolizuje nevino prolivenu Hristovu krv. Ono se čuva kao "čuvarkuća" i štiti zdravlje cele porodice.

Običaji na Veliki petak
ATA Images/Antonio Ahel 

Na Veliki petak jede se posna hrana, ne rade se teški poslovi, a žene se ne hvataju igle i konca. Dozvoljeno je malo počistiti kuću metlom, a posle toga se metla baca i veruje se da se time izbacuje sve zlo iz kuće.

Tog dana se ne sluša muzika i ne loži vatra. Prema narodnom verovanju, kako bi sačuvale zdravlje porodice žene ne smeju da se bave ručnim radovima, pletu, šiju, niti valja da kuvaju. U crkvi ne služi liturgija, osim kada se Veliki petak poklopi sa Blagovestima. U kućama se ne pušta muzika i nema veselja.

Izvor: Lepa&Srećna