Bliži nam se jedan od omiljenih pravoslavnijh praznika - Vaskrs, koji sa sobom nosi i mnoštvo običaja, među kojima je i farbanje jaja na Veliki petak.

Iako danas postoji puno različitih metoda farbanja jaja sa nestvarnim šarama i prelepim bojama, nekako se na kraju uvek rado vraćamo tradiciji, poput farbanja u lukovini ili šaranja uskršnjih jaja uz pomoć voska.

farbanje jaja voskom 02.jpg
Shutterstock  

U pitanju je jedna od najstarijih tehnika šaranja jaja, koja mnogima deluje veoma komplikovano, ali zapravo je prilično jednostavna. Osim toga, pravi je raj za kreativce koji obožavaju da strpljivo rade rukama i precizni su sa olovkom.

Za šaranje jaja uz pomoć voska potreban vam je, osim jaja i boja po želji, vosak, šaralica i posudica za zagrevanje voska.

farbanje jaja voskom 01.jpg
Shutterstock  

Budući da se prave šaralice za vosak danas retko nalaze, mnoge žene improvizuju - u ove svrhe može poslužiti čioda zabijena u grafitnu olovku ili čak "tačkalica" za šaranje noktiju.

Nekada su i posude za zagrevanje voska mogle da se nađu svuda, a danas žene često u ove svrhe odvoje jednu kašiku, ispod koje zapale svećicu koja topi vosak.

Šaranje jaja voskom TikTok/the.herbarium

U zavisnosti od željenog načina farbanja, treba prethodno da skuvate jaja ili ne (ako ćete ih farbati u lukovini, možete da šarate živa jaja, ako ćete ih farbati standardnim bojama za jaja ili bojama za kolače, prethodno ih skuvajte).

Proces samog šaranja izgleda ovako: zagrejete vosak dok ne postane tečan, a potom umačete vrh šaralice u njega i nanosite željene šare na jaje. Potezi moraju biti kratki i za svaki treba ponovo umočiti šaralicu u vosak, jer se on vrlo brzo steže.

farbanje jaja voskom1 01.jpg
Tik tok / the.herbarium 

Kada ste išarali jaja željenim šarama, vreme je za farbanje. Skuvajte jaja u lukovini i ostavite da se dobro ohlade ili ih već skuvana farbajte na standardni način u bojama.

Kada su jaja ofarbana, vreme je za poslednji korak - skidanje voska sa jaja. Ako ste jaja šarali živa, većina voska će spasti tokom kuvanja, ali ako ih farbate već skuvana i našarana, na kraju morate da otopite vosak tako što ćete prinositi jaje plamenu i čim vosak počne da se topi, brisati ga papirnim ubrusom.

farbanje jaja voskom1 02.jpg
Tik tok / the.herbarium 

Tako će vam ostati prelepe bele ili žućkaste šare (u zavisnosti od prirodne boje ljuske) na vašim ofarbanim jajima.

Za ovu tehniku potrebno je malo vremena, naročito ako ste početnik, ali kada jednom našarate jaja voskom, teško da će vam se ijedna druga tehnika više svideti!

Predlažemo vam i fenomenalni metod farbanja jaja sodom bikarbonom, a kojia je vaša omiljena tehnika?

BONUS VIDEO

Izbeljivanje jaja sirćetom TikTok/ondymikula

Tekst: Lepa&srećna / B.S.