Danas je Veliki ponedeljak, prvi dan u poslednjoj nedelji pred Uskrsposlednjoj nedelji posta, koja se još naziva i Strasna nedelja. U ovoj sedmici je Isus učinio velika dela, pa otud i naziv "Velika sedmica". Vernici je najčešće provode u najstrožem postu, jede se hrana spremljena na vodi, dok pojedini uzimaju samo hleb, so i voće.

Svaki dan u ovoj sedmici ima svoju temu: ponedeljak, utorak i sreda su posvećeni sećanju na poslednje besede Isusa Hrista.

Sedmica se završava Uskrsom, najvećim hrišćanskim praznikom. Smatra se da je na Veliki ponedeljak Isus došao u Jerusalim, praćen narodom, gde je zatekao trgovce koji su galamom i trkom za novcem ometali vernike u molitvi, te ih je isterao. Prema predanju, rečima je isušio drvo smokve koja nije rađala, što se simbolično odnosi na svakog čoveka koji nema "duhovnih plodova".

Istog dana se sećamo i Josifa, sina starozavetnog patrijarha Jakova. Naziva se još i praobrazom Hrsistovim, jer je od svoje braće prodat za 30 srebrnjaka i utamničen. Njegovim roditeljima su rekli da su ga zveri rastrgle, ali kasnije je, uz još jedno od Božijih čuda, ipak izašao kao pobednik i postao vladar Egipta.

Verovanja i običaji na Veliki ponedeljak

Ovaj dan se obeležava i kao dan sestrinske i bratske ljubavi, pa se deca tada posebno uče međusobnom razumevanju, praštanju i toleranciji. Veruje se da na Veliki ponedeljak vernici treba da pojačaju post, molitvu i bdenje, što će doneti blagostanje i mir u dom. Služba u hramu je posvećena pomenutom Svetom Josifu, pa su vernici pozvani da se na ovaj dan prisete biblijskih događaja čija je tema izdaja bližnjih.

Pogledajte i šta da jedete za 1. maj ako postite.

BONUS VIDEO:

Ukrašavanje jaja za Uskrs TikTok/victoriasvenssonnn

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.