Uskrs ili Vaskrs je najveći hrišćanski praznik kojim se proslavlja Vaskrsenje Isusa Hrista koje se desilo trećeg dana posle njegove smrti. To je pokretni praznik i kod pravoslavnih vernika najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja, dok kod katolika uvek pada između 22. marta i 25. aprila.

Ove godine, pravoslavni Uskrs proslavlja se u nedelju, 16. aprila 2023. godine.Veliki petak obeležava se 14. aprila, 15. aprila je Velika subota, a dva dana koja dolaze nakon Uskrsa (17. i 18. april) obeležavaju se kao Vaskrsni ponedeljak i Vaskrsni utorak.

Žena, crkva, molitva
Shutterstock  

Vaskrs predstavlja najvažniji hrišćanski praznik, a njime se izražava radost zbog konačne pobede sina Božjeg nad smrću i progonstvom.

Uskrsu prethodi Veliki uskršnji post, koji počinje 27. februara (ponedeljak) i traje do 15. aprila (subota). Ovo je pokretan post i najvažniji je posni period u toku godine.

Zadatak posta je da nas telesno i duševno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog, te se u vreme ovoga posta uzdržavamo od mesa, jaja, sira, mleka, i ostale hrane sa životinjskim masnoćama.

Uskrs 2023 pravoslavni
Shutterstock  

Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljom, ali i na dan Svete četrdesetorice mučenika (22. mart), dok se riba može koristiti samo na Blagovesti (7. april) i Cveti (9. april). Svim ostalim danima posti se "na vodi", a pogotovo strogo sredom i petkom.

Prva tri dana prve nedelje Velikog uskršnjeg posta poste se posebno strogo. To isto važi i za poslednju nedelju posta koju postimo "na vodi", osim Velikog četvrtka (13. april) kada je dozvoljeno ulje i vino.

Na Veliki petak (14. april) se uzdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, dakle do 3 sata popodne, posle čega se uzima lagan obrok "na vodi". Takođe, strogo se posti i na Veliku subotu (15. april), kao jedinu posnu subotu u toku godine.

Tekst: Lepa&Srećna