Drugi dan Vaskrsa, poznat u narodu i kao Svetli ponedeljak, jer njime počinje Svetla nedelja je praznik kojim se nastavlja slavlje. Pošto se prvog dana, posle liturgije, porodica okupi u domu da se omrsi šarenim jajima, drugog dana je običaj da se za Uskrs ugoste komšije i prijatelji.

Na ovaj dan se u mnogim mestima organizuju litije, pa je tako i u Hilandaru, gde monasi iznose svetu ikonu Bogorodice trojeručice. Oni se kreću laganim hodom u povorci, poju tropare majci Božjoj i obilaze naročita mesta pre nego što se vrate u hram.

Uz litije po srpskim selima, u Vojvodini se zadržao i običaj da mladi momci obilaze fijakerima ili karucama devojke  i sa sobom vode tamburaše ili sami sviraju. Svaki mladić ponese i malo vode u nekoj kantici pa polije devojku koj a mu se sviđa i koju bi voleo da oženi. Kažu da ovaj ritual ima za cilj metaforično čišćenje od grehova. 

Najvažniji običaj je da se na Vaskrsni ponedeljak podele farbana jaja i hrana siromašnim komšijama, kako bi svi u radosti proslavili praznik. Time se berićet privlači i u kuću domaćina.

I dalje se upućuje pozdrav "Hristos vaskrse" i otpozdravlja "Vaistinu vaskrse".

Izvor: Lepa&Srećna