Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBIČAJI ZA VELIKI PETAK: Po kući se čisti samo na 1 način, uz ritual koji "tera zlo" iz doma

Autor Jasmina Glišić

Mada vlada verovanje da se, na Veliki petak, ne čisti po kući, jedan običaj je ipak dozvoljen!

 crvena jaja za uskrs Izvor: Instagram / elaia_hamptons

Na Veliki petak, najtužniji dan u hrišćanstvu, domaćice se od ranog jutra bave farbanjem jaja. Ona su od najstarijih vremena bila simbol rađanja i pobede na smrću, pa je to jedan od razloga zašto se pripremaju za Uskrs.

Jedno predanje kaže kako su stražari, čuvajući Hristov grob, jeli pečenu kokošku, a uplašenom drugu se smejali uz reči: "Hrist će da oživi kad ova pečena kokoška snese crveno jaje pa poleti". U tom trenutku se baš to i desilo, a i Hrist uzneo ka nebu.

Možda će vas zanimati

U drugoj priči, Marija Magdalena je ponela caru Tiberiju korpu jaja, a on joj rekao kako vaskrenje nije moguće baš kao što ni jaja ne mogu da promene boju. Na to je ona izgovorila "Hristos vaskrse", a jaja u korpi postala crvena.

U Srbiji se, po običaju, prvo jaje uvek farba u crvenu boju, a narod veruje da simbolizuje nevino prolivenu Hristovu krv. Ono se čuva kao "čuvarkuća" i štiti zdravlje cele porodice.

Na Veliki petak jede se posna hrana, ne rade se teški poslovi, a žene se ne hvataju igle i konca. Dozvoljeno je malo počistiti kuću metlom, a posle toga se metla baca i veruje se da se time izbacuje sve zlo iz kuće. Tog dana se u crkvi ne služi liturgija, osim kada se Veliki petak poklopi sa Blagovestima. U kućama se ne pušta muzika i nema veselja.

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije