Na Veliki petak, najtužniji dan u hrišćanstvu, domaćice se od ranog jutra bave farbanjem jaja. Ona su od najstarijih vremena bila simbol rađanja i pobede na smrću, pa je to jedan od razloga zašto se pripremaju za Uskrs.

Jedno predanje kaže kako su stražari, čuvajući Hristov grob, jeli pečenu kokošku, a uplašenom drugu se smejali uz reči: "Hrist će da oživi kad ova pečena kokoška snese crveno jaje pa poleti". U tom trenutku se baš to i desilo, a i Hrist uzneo ka nebu.

U drugoj priči, Marija Magdalena je ponela caru Tiberiju korpu jaja, a on joj rekao kako vaskrenje nije moguće baš kao što ni jaja ne mogu da promene boju. Na to je ona izgovorila "Hristos vaskrse", a jaja u korpi postala crvena.

U Srbiji se, po običaju, prvo jaje uvek farba u crvenu boju, a narod veruje da simbolizuje nevino prolivenu Hristovu krv. Ono se čuva kao "čuvarkuća" i štiti zdravlje cele porodice.

Na Veliki petak jede se posna hrana, ne rade se teški poslovi, a žene se ne hvataju igle i konca. Dozvoljeno je malo počistiti kuću metlom, a posle toga se metla baca i veruje se da se time izbacuje sve zlo iz kuće. Tog dana se u crkvi ne služi liturgija, osim kada se Veliki petak poklopi sa Blagovestima. U kućama se ne pušta muzika i nema veselja.

Izvor: Lepa&Srećna